Behind every great man is a great woman. Dit is een slogan van het feminisme uit de jaren ’40 en komt uit een kranteninterview met de bescheiden maar succesvolle atleet Meryll Frost. Hij werd in 1945 verkozen tot ‘moedigste atleet van het jaar’ en hij wees die toe aan zijn vrouw. Mooi toch?!

De slogan is waarschijnlijk veel ouder. Vermoedelijk stond hij al in een verdwenen voetnoot van het scheppingsverhaal. Het is een waarheid als een koe. Vrouwen zijn van belang want zij bepalen de geschiedenis. Eva deed dit bijvoorbeeld. En ook Maria deed dit, zij keerde zelfs de geschiedenis om. Eva zei: ‘ik wil gelijk aan God worden’ en Maria zei: ‘ik ben de dienstmaagd van de Heer’. Beiden hebben zij de geschiedenis bepaald, ten kwade en ten goede, tot vloek en tot zegen. Vrouwen hebben een innerlijke kracht die zij in beide richtingen kunnen gebruiken. Zij hebben samen met hun fijngevoeligheid een ongelooflijk vermogen om lijden te dragen; geestelijk maar ook lichamelijk. In deze onvolmaakte wereld is dat een sterkte die wij nodig hebben, kijk maar naar een bevalling. Leven geven doet wat met een mens, zeker met een vrouw. Gelukkig zijn zij daarop lichamelijk en geestelijk voorbereid, mannen niet.  Mannen vallen flauw bij zo’n pijn. Achter ieder mensenkind staat dus een sterke vrouw.

Priesters zijn mannen, en dus ook mensenkinderen. Zij vallen niet uit de lucht. Zij worden lichamelijk ter wereld gebracht, en dat doet pijn. Zij moeten ook geestelijk grootgebracht worden, heilig worden. Daarvoor hebben wij geestelijke moeders nodig net als Maria, die het voorbeeld is van de hele Kerk. Door hun gebed en offer ontfermen zij zich over priesters en spelen zo een heel belangrijke rol in hun heiliging.

Behind every holy man there is a holy woman. We zagen het in de geschiedenis, in het voetspoor van Maria.  Kijk naar de heilige Monica, of Scholastica, of Clara, om er maar een paar te noemen. Zij hielpen de heilige Augustinus, Benedictus of Franciscus om zichzelf helemaal te geven, tot het uiterste toe, kost wat kost. Zonder heilige vrouwen, die zich als geestelijke moeders over priesters ontfermen, is een priester maar een schaduw van wie hij kan zijn. Zonder heilige vrouwen, in verbondenheid met Maria, is de Kerk geen geestelijke moeder. Mét heilige vrouwen, worden priesters gedreven om zichzelf geheel te geven, net als Jezus Christus. Want heilige vrouwen, daar geef je je leven voor. Heilige vrouwen hebben een zuiver hart. Zij zijn belangeloos en zoeken zichzelf niet. Door de werking van de Heilige Geest worden zij helemaal zichzelf. Zij worden geestelijke moeders voor hun kinderen, zowel biologische als geestelijke. De liefde voor hun moeder, laat zonen groeien.

Om hierin te groeien, kan jij zelf ook concreet iets doen. Kies in gebed een priester voor wie je kan bidden en voor wie je vanaf nu al je inspanningen in gebed aan God opdraagt. Doe af en toe iets (of net niet), als een geestelijk offertje. Bid voor hem het Rozenhoedje. Breng regelmatig tijd door bij de Heer in aanbidding van het Heilig Sacrament. Leg in de Eucharistie, tijdens de bereiding van de gaven, je leven biddend in de handen van de Heer. Hiermee doe je wat de heilige Theresia van Lisieux ook deed en de Heer zal je op zijn manier bedanken. God houdt van gulle gevers.

Dat er genoeg open priesterplaatsen zijn, wisten wij al. Maar laten we dus niet vergeten dat er ook vacatures zijn voor geestelijke moeders. Daarvoor bestaat www.biddenvoorpriesters.be.  Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte. Want in de loop van 2018 begint het ook in Nederland!

Deze blog werd geschreven door padre Servaas Bosch, priester sinds juli 2017. Hij roept ons op geestelijke moeders te zijn voor alle priesters door gebed, offers … Neem zeker een kijkje op de website.

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs, evenementen en ander nieuws aangaande het project? Vul dan je e-mail in, en je ontvangt een wekelijkse update met alle nieuwtjes! 

Je gegevens zijn veilig en worden niet aan derden bekend gemaakt.

Geabonneerd - kijk uit naar de bevestigingsmail!