Linda (24) is werkzaam in de thuiszorg en daarnaast hoofdredactrice van het katholieke
jongerentijdschrift de Omega. Naast het bezoeken van patiënten en het maken van een magazine is ze graag bezig met muziek. Ze neemt haar gitaar geregeld mee naar patiënten en tovert daarmee blije gezichten tevoorschijn. Ik (Emily) vroeg me af of ze tijdens die swingende bezoekjes aan patiënten ook wel eens over het geloof praat. 

Tijdens een warme zomerse dag, volop in de airco, interview ik (Emily) Linda over haar geloof en werk. Ze vertelde me meteen al iets bijzonders. Linda vertelde namelijk dat wat je gelooft, ten grondslag staat van wat je doet tijdens je werk. Linda wil graag vanuit haar werk dichter bij God komen. In de zorg kan ze expliciet hulp bieden aan wie dat nodig heeft, dat is een hele duidelijke manier om je werk op te dragen aan God vindt ze.

Praat je wel eens over het katholieke geloof met patiënten?
“Eigenlijk alleen als het ter sprake komt. Ik begin er niet zelf over, ik probeer het juist op de achtergrond te houden. Ik luister meer naar mijn patiënten dan dat ik over mezelf vertel. Ik luister graag naar mijn patiënten en zoek in hun verhalen meer naar overeenkomsten dan naar verschillen. Soms, als het nodig is, vertel ik wat het voor mij betekent om katholiek te zijn. Ik vertel dan over mijn geloof om het contact beter te maken tussen mij en de patiënt. Het ligt eigenlijk geheel aan de persoon en de situatie!”

Hoe reageren mensen als je vertelt dat je katholiek bent?
“Als ik een katholieke patiënt behandel dan voelt diegene zich meteen verbonden. Je hebt dan meer ‘common ground’, dus dan heb je echt een mooie vertrouwensband. Het nieuws geeft de laatste tijd een negatief beeld van het katholicisme, dat is wel eens lastig.”

Linda, vind je dat je jouw werk kan opdragen aan God?
“Ik denk zeker dat je je werk kan opdragen aan God. Ik ben natuurlijk zelf veel bezig om mensen goed te verzorgen. Ik denk dat het belangrijk is om juist met andere mensen bezig te zijn, en niet alleen met jezelf. Als je alleen met jezelf bezig bent, waarom heeft God dan al die andere mensen geschapen? We zijn er juist voor elkaar.”

Kan je uitleggen waarom je in de zorg bent gaan werken?
Mensen in de zorg zijn zo hard nodig! Je bent als verpleegkundige onmisbaar. Tegenwoordig is individualisme meer dan normaal geworden. Dit betekent dat veel mensen alleen zijn. Ik vind het juist goed als men tijd maakt voor een ander en fysieke aandacht toont. Iedereen kan wel patiënten wassen en aankleden maar je kan het pas écht goed doen als je er volle aandacht voor hebt. Daarnaast ben ik van mezelf nieuwsgierig naar andere mensen en wil ik graag helpen en betekenisvol zijn.

Onlangs kwam in het nieuws dat men kwalitatief betere zorg wil en goedkoper als het kan. Het resultaat: medewerkers in de zorg moeten meer met minder en blijven gaten dichtlopen. Ten koste van zichzelf. (bron nieuwsbericht)  Het is mooi en goed dat verpleegkundigen zich inzetten voor anderen. Het is niet nieuw dat we horen dat het een fysiek zwaar beroep is. Hoe gaat Linda om met stress en lange werkdagen?

“Ik probeer om tijd te maken voor mijn lunch. Ik zou eigenlijk tijd voor mezelf moeten nemen om te lunchen. Het is vaak zo dat zorgverleners het niet belangrijk lijken te vinden om voor zichzelf te zorgen. Het is goed bijvoorbeeld aan het einde van de dag of gedurende de dag te bidden en te reflecteren: wat is er allemaal gebeurd?”

“Mijn gouden tip is dan ook: plan je prioriteiten goed in. Je moet doen wat je kan doen en niet over die grens heen gaan. Het mooiste in de zorg is dat elke situatie anders is. Ieder mens is anders, ik raak nooit op dit beroep uitgekeken!”

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs, evenementen en ander nieuws aangaande het project? Vul dan je e-mail in, en je ontvangt een wekelijkse update met alle nieuwtjes! 

Je gegevens zijn veilig en worden niet aan derden bekend gemaakt.

Geabonneerd - kijk uit naar de bevestigingsmail!