Ik strek mijn handen naar U uit. Ik verlang naar U zoals droog land naar water verlangt.’ – Psalm 143, 6. Deze psalm beschrijft precies mijn zoektocht naar God. Hij lijkt zich namelijk de afgelopen tijd voor mij te verbergen. Leven in droogte verlangend naar de bron, Jezus Christus. Deze blog gaat over de vraag waarom God het toelaat dat we soms een tijdje in deze woestijn lopen.

Mijn woestijn
Sinds Pasen voelt het alsof ik in de woestijn loop. Ik verlang naar God en ik zoek naar Hem met behulp van de H. Mis, het gebed, de Bijbel en de Aanbidding. Echter voel ik hierin Gods aanwezigheid niet, alsof God mijn gebed niet hoort, alsof Hij mij heeft verlaten. Ondanks deze droogte probeer ik wel trouw te blijven aan mijn gebedsleven, omdat ik weet dat God er is. In de Bijbel staat dan ook “blijf de Heer, uw God, trouw zoals u tot nu toe hebt gedaan” (Jozua 23, 8).

De woestijn van de Zalige Franz Jägerstätter
Laatst heb ik de film ‘A Hidden life’ gezien over het leven van de zalige Franz Jägerstätter, die nog veel langer dan ik in de woestijn heeft gelopen. Franz leefde als eenvoudige boer met zijn vrouw en drie dochters in een bergdorpje in Oostenrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij werd geroepen om een eed af te leggen en te vechten voor zijn land. Echter koos Franz voor passief verzet, hij wilde geen geweld gebruiken, oorlog voeren ofdoden. Hierdoor wordt Franz gearresteerd en in 1943 onthoofd. In de film wordt duidelijk dat Franz en zijn gezin ook het gevoel hebben dat God hen heeft verlaten. Echter heeft God hen juist al die tijd gedragen.

De woestijn van Maria
Niet alleen ik en Franz, maar ook Maria heeft in de woestijn gelopen toen ze Jezus drie dagen kwijt was. De overweging van bisschop Fulton J. Sheen (Fulton Sheen’s mediataties over de 15 mysteries van de rozenkrans) zegt hier meer over. Volgens hem zijn er twee soorten zielen in de wereld. Enerzijds de zielen die zich verbergen voor God en anderzijds de zielen voor wie God zich verbergt. God laat dit toe zodat we Hem meer gaan zoeken en groeien in een diepere liefde voor Hem. Toen Maria Jezus drie dagen kwijt was, verloor zij God lichamelijk, waardoor ze zich geestelijk drie dagen in de woestijn bevond. Een manier hoe wij God kunnen verliezen is door zonde. De essentie van zonde is namelijk het verlies van God. Vandaar dat Maria de moeder van de zondaars werd toen zij Jezus drie dagen kwijt was. Ondanks de kwelling die ze in deze tijd ervoer leerde ze de eenzaamheid van de zondaar, de schuldige en de gefrustreerde kennen. Vandaar dat Maria ook de kwelling van je hart tijdens jouw tocht in de woestijn kan begrijpen. Dit heb ik ook mogen ervaren door het dagelijks bidden van een rozenhoedje, waarna Maria me leek aan te sporen tot een gesprek met mijn geestelijk leidsman en de biecht. Dit heeft mij persoonlijk geholpen om de woestijn door te komen.

De woestijn van Jezus
Naast dat Jezus veertig dagen letterlijk in de woestijn heeft gelopen, heeft Hij ook geestelijk de woestijn op het kruis ervaren. Hij vond God daar namelijk ook niet en zei: ‘mijn God, mijn God, waarom hebt gij mij verlaten?’ ­(Mattheüs 27, 46). In deze voorbeelden zien we hoe de woestijntochten, ondanks alle moeilijkheden en het lijden, soms nodig zijn. Hierover zegt Jezus dan ook ‘Wie mijn volgeling wil zijn, moet mij volgen door zichzelf te verloochenen en zijn kruis op te nemen.’’– Marcus 8, 34.

Misschien verbergt God zich momenteel ook voor jou en zoek je in de woestijn naar Hem, naar zijn omhelzing, naar zijn liefde. Hierover staat in de bijbel: ‘zoals een hert verlangt water, zo verlangt mijn ziel naar u’. – Psalm 42, 2.  Het zoeken in deze droogte kan lastig zijn. Gelukkig hoef je dit niet alleen te doen want Maria weet hoe ze je naar haar Zoon moet brengen. Ze wacht op je omhelzing. Vandaar dat ik je wil uitnodigen om in het bijzonder op Maria’s  voorspraak te bidden. Dit geeft je de kracht om in droogte trouw te blijven aan onze heer Jezus.

Veel liefs en Gods zegen, Karolina

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs, evenementen en ander nieuws aangaande het project? Vul dan je e-mail in, en je ontvangt een wekelijkse update met alle nieuwtjes! 

Je gegevens zijn veilig en worden niet aan derden bekend gemaakt.

Geabonneerd - kijk uit naar de bevestigingsmail!