Afgelopen week keek ik met een paar vrienden weer eens de welbekende animatiefilm over Jozef. Je kent het verhaal vast wel, die Jozef uit het Oude Testament, die steeds dromen kreeg. Ondanks dat ik het verhaal kende, werd ik toch opnieuw getriggerd. Er borrelde een interessante gedachte bij me op.

 

Jozef

In het begin van Jozefs leven gaat alles van een leien dakje. Tot het moment dat Jozef door zijn broers als slaaf verkocht wordt aan Egyptische slavenhandelaren. In Egypte belandt hij vervolgens in de gevangenis en gaat het niet zo goed meer met Jozef. Toch wordt hij door Gods hulp weer vrijgelaten, waarna hij opklimt tot onderkoning in Egypte. In deze rol redt hij veel mensen van de hongersnood. Zo krijgt hij uiteindelijk een belangrijke sleutelfunctie in de Bijbelse geschiedenis. (Dit is een heel korte samenvatting van het verhaal. Lees het verhaal gerust nog eens na in Genesis 37-50).

 

Kortom, we kunnen stellen dat Jozefs leven pieken en dalen kent. Net als ieder leven. Wat ik mooi vind aan het verhaal van Jozef is dat erge gebeurtenissen uitmonden in iets moois. God keert de vervelende gebeurtenissen om. Hoe diep Jozef ook in de put zat, God liet hem niet in de steek. Zoals Jozef zelf later in het verhaal ook tegen zijn broers zegt:

 

“Jullie hebben kwaad tegen mij beraamd, maar God heeft het ten goede gekeerd, om te bereiken wat nu is gebeurd: het behoud van een talrijk volk.”(Gen. 50, 20)

 

Verkeersongeluk

Ook in mijn werkende leven herken ik dit. Ik werk als logopedist in een revalidatiecentrum voor jongeren die hersenletsel hebben opgelopen. Verschillende revalidanten (de jongeren die bij ons revalideren) zijn het met mij eens. Met sommige jonge revalidanten die ik behandel ging het niet zo lekker in hun leven. Ze zaten soms op het verkeerde pad en sommigen zagen het leven zelfs niet meer zitten. Wanneer deze jongens vervolgens in een verkeersongeluk terecht komen, is dat natuurlijk heel erg en ingrijpend.

 

Maar toch! Het zet deze jongens (en ook meiden) aan tot nadenken. Het ongeluk zorgt voor een onverwachte wending. In het revalidatiecentrum bieden wij als behandelteam een nieuw perspectief. We staan naast hen en geven hun leven richting, waar die er eerst niet was. Hoe erg een verkeersongeluk ook kan zijn, het lijkt erop dat God dit ook ten goede kan gebruiken. Het leven krijgt opeens weer zin!

 

Corona

In mijn persoonlijk leven herken ik ook situaties waarin iets in eerste instantie heel vervelend is, maar waaruit toch iets moois kan komen. Zo kreeg ik bij een eerdere baan geen vast contract, maar daardoor had ik wel de mogelijkheid om een tussenjaar te doen, waarin ik veel van God heb geleerd. Ook zie ik mooie kanten aan de coronacrisis. Waarbij mijn agenda vaak gevuld was met allerlei activiteiten, merk ik dat ik nu meer tijd doorbreng met een kleinere groep mensen. Mijn directe familie en mijn dierbaarste vrienden zie ik vaker dan ooit te voren. En dit heeft een zeer positief effect op de band tussen ons!

 

Nu hoop ik dat jij ook zulke situaties zult herkennen in jouw leven. Denk eens na over de vraag: ‘Hoe heeft God in mijn leven sommige vervelende gebeurtenissen ten goede gebruikt?’ Want ondanks het lijden dat ons overkomt, ben ik er zeker van dat God dit ten goede kan keren.

 

Intussen weten wij dat voor wie God liefhebben, alles zich ten goede keert.
Romeinen 8, 20.

 

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs, evenementen en ander nieuws aangaande het project? Vul dan je e-mail in, en je ontvangt een wekelijkse update met alle nieuwtjes! 

Je gegevens zijn veilig en worden niet aan derden bekend gemaakt.

Geabonneerd - kijk uit naar de bevestigingsmail!