Het is het laatste weekend van mijn vakantie. Een kop koffie, een boek van mijn favoriete schrijfster en op de achtergrond zachte regen. Zalig. Ik geniet nog even van de rust. Voor dit nieuwe studiejaar heb ik al een aantal voornemens. Op mijn bureau liggen mijn nieuwe studieboeken klaar. Ik lees nog een stukje uit de Bijbel: ‘Al ken ik alle geheimen en alle wetenschap […], als ik de liefde niet heb, ben ik niets’ (1 Korintiërs 13, 2). Wat betekent het om de liefde te hebben?

‘Als ik de liefde niet heb, ben ik niets’ zegt de heilige Paulus in zijn brief aan de Korintiërs. Ik kan dit nieuwe studiejaar nog zo goed proberen om mij te ontwikkelen op het gebied van mijn studie en mijn werk, het maakt allemaal niets uit als ik de liefde niet heb. Paulus geeft verderop in zijn brief een mooie uitleg van de liefde. Het is deze tekst, die ik in een lijstje boven mijn bureau heb hangen. Het is één van mijn favoriete Bijbelteksten.

‘De liefde is lankmoedig en goedertieren; de liefde is niet afgunstig, zij praalt niet, zij beeldt zich niets in.  Zij geeft niet om de schone schijn, zij zoekt zichzelf niet, zij laat zich niet kwaad maken en rekent het kwade niet aan.  Zij verheugt zich niet over onrecht, maar vindt haar vreugde in de waarheid. Alles verdraagt zij, alles gelooft zij, alles hoopt zij, alles duldt zij. De liefde vergaat nimmer.’1 Korintiërs 13, 4-8.

Dit nieuwe studiejaar kun je je niet alleen ontwikkelen op het gebied van studie en werk, het is ook goed om na te denken over hoe je dit nieuwe studiejaar meer kan gaan gelijken op Jezus. Is dat immers niet het doel in ons leven, proberen God lief te hebben met heel ons hart, ons verstand en onze ziel en om onze naasten lief te hebben als onszelf?

De uitleg van Paulus is een mooie uitleg, maar ook een beetje ingewikkeld. Wat bedoelt Paulus bijvoorbeeld met: ‘De liefde is lankmoedig?’ In de exhortatie (een document geschreven door de Paus) ‘Amoris et Laetitia’ geeft Paus Franciscus een uitleg van deze beschrijving van de liefde. (H.4, nr. 90-119). Hij beschrijft lankmoedigheid als geduld, in de zin dat je altijd moet proberen om rustig te zijn van binnen en niet agressief te reageren. De Paus bedoelt hiermee niet dat je alle onrechtvaardigheid in je leven moet laten gebeuren. Hij legt uit dat wanneer wij onszelf als centrum in ons leven zien, wij ongeduldig worden met alles en iedereen die niet in ons plaatje past. Lankmoedig word je, als je erkent dat andere mensen ook het recht hebben om in deze wereld te leven. Daarbij maakt het niet uit of zij jou irriteren door de manier waarop zij handelen of denken of als zij niet zijn hoe je wilt dat zij zijn. Liefde heeft altijd een aspect van diep mededogen, dat leidt tot het accepteren van de andere persoon als deel van deze wereld.

De beschrijving van Paulus over de liefde wordt in de exhortatie voornamelijk gezien in het licht van het huwelijk, maar je kunt er ook invulling aan geven in de relatie tussen jou en jouw familieleden, vrienden en collega’s.

Ik nodig je uit om deze Bijbeltekst over te nemen en op te hangen op een prominente plaats. Probeer dit nieuwe studie-of werkjaar af en toe even stil te staan bij deze tekst. Iedere week kun je een stukje van deze Bijbeltekst, een bepaald aspect van de liefde, uitkiezen. Bijvoorbeeld: ‘De liefde is goedertieren’ of: ‘de liefde zoekt zichzelf niet’. Elke dag van de week kun je bij dat bepaalde aspect even stilstaan en proberen jezelf daarin te verbeteren.

Vooral op de momenten waarop je je even ergert aan een familielid of wanneer een collega iets van jou vraagt waar je niet zo veel zin in hebt, kun je de woorden van Paulus in gedachten nemen. Vraag iedere ochtend aan Maria om jou hierbij te helpen. Het is immers Maria haar missie om ieder van ons te helpen naar heiligheid!

Op deze manier ontwikkel je jezelf niet alleen op het gebied van studie en werk, maar ook in het liefhebben van je naasten. Paulus sluit zijn brief af: ‘Ons resten geloof, hoop en liefde, de grote drie; maar de grootste daarvan is de liefde’ (1 Korintiërs 13, 13).

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs, evenementen en ander nieuws aangaande het project? Vul dan je e-mail in, en je ontvangt een wekelijkse update met alle nieuwtjes! 

Je gegevens zijn veilig en worden niet aan derden bekend gemaakt.

Geabonneerd - kijk uit naar de bevestigingsmail!