Tijdens deze tweede week in de vastentijd merk ik dat ik af en toe wat moeite heb met vasten. Soms vast ik op ‘automatische piloot’, ik doe het niet met intentie. Herken jij jezelf hierin? Dan heb je, net zoals ik, een beetje hulp nodig. Ons doel is om ons voor te bereiden op Pasen en onszelf meer te verenigen met de Heer. Zelf vergeet ik vaak dat ik hierbij hulp nodig heb. Het volgen van Jezus kan ik immers niet alleen. Daarom vraag ik de heiligen om hulp.

 

De heiligen als cheerleaders

Momenteel verdiep ik mij in een aantal heiligen. Dit kun jij ook doen. Je kunt bijvoorbeeld op heiligen.net wat gaan browsen en de verhalen lezen van willekeurige heiligen. Er zijn zó veel verschillende heiligen en elke heilige is anders. De ene zal je meer aanspreken dan de andere. Misschien kun je je de komende weken verdiepen in een heilige die dicht bij je staat (bijvoorbeeld door dezelfde naam of dezelfde interesses) en in een heilige die wat verder weg van je staat. Je mag deze twee heiligen vragen om voor je te bidden. Wees niet terughoudend in het vragen om gebed. De heiligen in de hemel zijn er om voor je te bidden, vooral deze dagen op weg naar Pasen. Het is als een marathon: de heiligen staan als cheerleaders langs de zijlijn en moedigen je aan om heiliger te worden!

 

Door het gebed van heiligen voel ik mij gesterkt. Ook krijg ik, door het lezen van de levensverhalen van heiligen, inspiratie om mijn voornemens vast te houden en dichter naar God te groeien.

 

 

Jaarheilige

Voordat jij zelf op zoek gaat naar de verhalen van heiligen, wil ik je vertellen over een voor mij speciale heilige. Pas geleden kreeg ik een brief van een vriendin. Zij had voor mij een jaarheilige getrokken. Aan het begin van het jaar trek je een kaartje met de naam van een heilige erop (uit een bak met allemaal kaartjes met heiligen). Hoewel jij het kaartje trekt, is het de heilige die jou heeft uitgekozen. In verschillende parochies kun je een jaarheilige trekken. Als jij ook een jaarheilige hebt, dan nodig ik je uit om vooral deze weken zijn of haar hulp in te roepen en hem of haar beter te leren kennen. Als jij geen jaarheilige hebt, dan kun je eventueel online een heilige trekken, via deze site: saintsnamegenerator.com (als je per ongeluk twee keer op de knop drukt en twee heiligen trekt, dan is de eerste heilige die je ziet, jouw jaarheilige).

 

H. Katharina Tekakwitha

Graag vertel ik je meer over mijn jaarheilige: Katharina Tekakwitha. Katharina is in 1656 geboren, in een indianenstam. Toen zij vier jaar was, stierven haar ouders aan een pokkenepidemie. Zijzelf overleefde de epidemie, maar hield er veel aan over: haar gezicht was verminkt en zij was halfblind. Zij werd opgevoed door familieleden. Er verbleven missionarissen in de buurt, die de indianen vertelden over Jezus. Rond haar 20e levensjaar wilde Katharina christen worden. Zij werd gedoopt door een Jezuïetenpriester en kreeg de naam ‘Katharina’, naar de heilige Catharina van Siena (ook een mooie heilige!). Het was ook rond deze tijd dat haar familieleden haar wilde uithuwelijken. Katharina wilde ongehuwd blijven voor de Heer. Daarom vluchtte zij en kreeg onderdak bij de Jezuïeten. Katharina wilde een klooster stichten voor Indiase nonnen. Helaas is dit haar niet gelukt, want eind 1680 werd zij ziek. Op 24-jarige leeftijd overleed zij. Het leven van Katharina draaide in haar laatste levensjaren om de H. Eucharistie. Het grootste wonder van Jezus voor ons, dat was het middelpunt van haar leven.

 

H. Eucharistie


Als het gaat om het belang van de H. Eucharistie in ons leven, dan kunnen wij aan Katharina een voorbeeld nemen.
Jezus maakt zichzelf tijdens iedere Mis zó klein en nederig… Dat doet Hij voor jou. Iedere keer ondergaat Hij hierbij het lijden dat wij herdenken op Goede Vrijdag. Tijdens iedere Mis knielen wij voor Christus aan het kruis. Wij kunnen het mysterie van de Eucharistie niet helemaal begrijpen en dat is ook niet nodig. Wat nodig is, is geloof en Jezus dankbaar en liefdevol ontvangen. Dat probeer ik te doen, wanneer ik ter communie ga. Ik vraag Jezus mij te helpen naar heiligheid. Normaliter ga ik minstens iedere zondag naar de Mis. In deze tijd probeer ik dat ook te doen, maar als dat niet kan, dan probeer ik in ieder geval doordeweeks te gaan. Er zijn verschillende manieren om ons te helpen naar heiligheid (zoals heiligen vragen voor ons te bidden), maar het krachtigste middel is Christus zelf. Laten wij de H. Katharina vragen ons te helpen de H. Eucharistie het middelpunt van ons leven te maken, vooral in deze komende weken op weg naar Pasen.

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs, evenementen en ander nieuws aangaande het project? Vul dan je e-mail in, en je ontvangt een wekelijkse update met alle nieuwtjes! 

Je gegevens zijn veilig en worden niet aan derden bekend gemaakt.

Geabonneerd - kijk uit naar de bevestigingsmail!