Ik heb een paar grote ambities in mijn leven. Klinkt misschien gek om dat te horen uit de mond van iemand die geen baan heeft, maar thuis zijn om voor mijn kinderen te zorgen beschouw ik ook als een ambitie. Dat is dan ook op dit moment mijn grootste ambitie en mijn levensproject: aanwezig zijn voor mijn kinderen om ze te begeleiden in hun levensweg en ze te zien opgroeien. Een veilige, gezellige plek voor ze bieden waar ze helemaal zichzelf kunnen zijn en van waaruit ze de wereld aankunnen.

Natuurlijk heb ik ook wat kleinere ambities om te gaan werken, om bepaalde projecten op te starten of dingen te organiseren, maar dat komt op de tweede plek.

Naast die eerste grote ambitie, heb ik ook een grote (eigenlijk een nog grotere) ambitie, en dat is: heilig worden. In de hemel komen als ik dood ga. Dat is ook iets waar ik iedere dag mee bezig ben. Nu is namelijk het moment dat ik daar iets aan kan doen. Iedere ochtend als mijn wekker gaat, staat op mijn scherm: ‘Dit is de dag’. Dat helpt me herinneren dat vandaag de dag is om eraan te werken, vandaag heb ik de mogelijkheid om God te dienen. Om alles wat ik doe aan Hem te geven. Niet gisteren, niet morgen, maar vandaag.

Nu heb ik geleerd dat je in iedere leefsituatie, wat je bezigheden ook zijn, heilig kan worden. Voor mij, als huismoeder, geldt dus dat ik, door mijn taken zo goed mogelijk en met liefde te doen, God die dag kan dienen. Dus ik probeer iedere dag zo veel mogelijk te doen, en dat zo goed mogelijk te doen, zodat ik aan God ’s avonds kan laten zien dat ik mijn best voor Hem heb gedaan. Het is nog steeds niet veel, maar ik heb mijn best erop gedaan. Net zoals wanneer je een tekening krijgt van een klein kind. Je kan niet echt goed zien wat het moet voorstellen, maar omdat het kind zo trots vertelt wat er allemaal op staat, is het een echt kunstwerk geworden.

Nu merk ik bij mezelf de laatste tijd dat er een beetje een denkfout aan het ontstaan is: ik heb het gevoel dat het nooit genoeg is. Als ik verhalen lees over heilige vrouwen, dan zijn een paar kenmerken van hen: hard werken, veel bidden, altijd geduldig, ze slapen weinig en ze lijken nooit moe. Als ik dat lees dan denk ik: zo wil ik ook worden! Alleen ben ik er nog lang niet. Als ik maar harder werk, dan kom ik er wel. Misschien gewoon iets minder slapen. Geen tijd meer voor ontspanning.

Maar als ik zo blijf denken, dan doe ik God ernstig tekort. Ik denk namelijk dat heilig worden een verdienste van mezelf is. Maar wie maakt ons heilig? Niet wijzelf, maar God! Niet om wat ik doe, maar om de hoeveelheid liefde waarmee ik het doe (precies wat Moeder Teresa ons heeft gezegd). Het is een gave van God, Hij maakt ons heilig.

Dus ik moet de nadruk maar eens ergens anders op gaan leggen. Wat ik ook zie bij heilige voorbeelden, is een mateloos grote liefde voor God. En een vertrouwen in Zijn barmhartigheid. Die liefde wil ik ook. Maar die krijg ik niet door harder de vloer te schrobben. Nee, het is veel makkelijker. Ik hoef het maar te vragen, en dan erop te vertrouwen dat Hij het ook echt geeft. Ook al is het niet meteen de volgende dag, nee dat is een weg. Als het goed is volgen alle goede daden dan vanzelf. Dat is een vrucht van onze liefde voor God.

Dus wat ik wil gaan doen, is minder de nadruk leggen op hard werken. Dat is niet het belangrijkste. Ik wil iedere ochtend als ik opsta, mijn dag in Zijn handen leggen, met de wetenschap dat Hij alles leidt wat er deze dag gebeurt. Daarnaast wil ik, om de liefde voor God te vergroten, iedere dag meer tijd voor Hem nemen. Hoe druk ik het ook heb. Zoals Paulus zegt: ‘Als ik de liefde niet had, was ik niets.’ (1 Kor. 13:2). Die liefde voor God zal alleen maar groeien als ik tijd met Hem doorbreng.

Zo werkt het ook bij mensen: met mijn man hebben we iedere donderdagavond ons avondje samen, waarop we de tijd nemen om met elkaar te praten, naar elkaar te luisteren en ons hart te luchten. En we merken dat we dat nodig hebben, en dat het onze liefde verdiept. Als we met andere mensen quality time nodig hebben, hebben we dat ook met God nodig!

Moeder Teresa zet de prioriteiten heel mooi op een lijstje, zo weten we waar we kunnen beginnen: 

De vrucht van stilte is het gebed.
De vrucht van het gebed is geloof.
De vrucht van het geloof is liefde.
De vrucht van liefde is dienstbaarheid.
De vrucht van dienstbaarheid is vrede.

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs, evenementen en ander nieuws aangaande het project? Vul dan je e-mail in, en je ontvangt een wekelijkse update met alle nieuwtjes! 

Je gegevens zijn veilig en worden niet aan derden bekend gemaakt.

Geabonneerd - kijk uit naar de bevestigingsmail!