Vanaf mijn 18e sta ik ingeschreven bij een christelijke politieke partij en probeer ik mij hiervoor in te zetten. Op gegeven moment moest ik vertellen waaróm ik mij wil inzetten voor de politiek. Eerlijk gezegd wist ik mijn antwoord hierop niet zo goed. Ik vond het gewoon leuk. Verder met mijn antwoord kwam ik niet. Waarom wil ik, als jonge, katholieke vrouw, maatschappelijk actief zijn? Nadat ik een tijdje hierover heb nagedacht en gebeden, kon ik antwoord geven op deze vraag. Hierover wil ik jullie vertellen.

Als ik berichten lees over ongerechtigheid in onze samenleving, dan kan ik mij daarover opwinden. Iedere keer komt dan weer dezelfde Bijbeltekst in mijn gedachten: ‘Want Ik had honger en gij hebt Mij te eten gegeven. Ik had dorst en gij hebt Mij te drinken gegeven. Ik was vreemdeling en gij hebt Mij opgenomen, Ik was naakt en gij hebt Mij gekleed, Ik was ziek en gij hebt Mij bezocht, Ik was in de gevangenis en gij hebt Mij bezocht’ (Mattheüs 25, 35-37). Op een gegeven moment bedacht ik mij dat mijn interesse in de samenleving misschien wel iets te betekenen had. Ik voelde het verlangen om mij bezig te houden met de politiek, om van hieruit de samenleving een beetje mooier te maken. Ik voelde het verlangen om mensen te dienen en daarmee Christus te dienen. Ik wilde dit verlangen beantwoorden, door met andere christenen via de politiek een samenleving te stimuleren, waarin mensen elkaar trouw zijn en elkaar helpen.

Ik zie de inzet voor de politiek ook als rentmeesterschap: de zorg voor de samenleving en de wereld. God heeft ons deze wereld gegeven om er goed voor te zorgen.

Ik hoef echter niet zo nodig op de voorgrond te treden. Een partijgenoot zei pas geleden: ‘Als men op zoek is naar macht, dan moet men niet bij onze partij zijn’. Hier sluit ik mij volledig bij aan. Toen Jezus hier op aarde leefde, wilde hij dat de mensen in Hem zouden geloven en Hem zouden volgen. Dit deed hij echter niet door het verkrijgen van macht. Jezus handelt vanuit liefde.

Je hoeft niet de luidste stem te hebben om een verandering teweeg te brengen. Ik geloof dat het ook anders kan: door echt naar anderen te luisteren en vanuit liefde te werk te gaan, kun je al evangeliseren en de samenleving een beetje mooier maken.

Ik probeer mij vooral in te zetten voor zaken die ik belangrijk vind. Als vrouw wil ik bijvoorbeeld andere vrouwen helpen, door mij in te zetten voor de pro-life zaak. Ik zet mij ook graag in voor zaken omtrent het gezin en de zorg. Ik vind dat juist onze vrouwelijke compassie van groot belang is bij politieke discussies omtrent het gezin, het leven en de zorg. Zo zijn er ook nog veel meer andere maatschappelijke onderwerpen, waarbij wij als vrouw onze van God gekregen eigenschappen kunnen laten zien. Hiervoor hoeven wij dus geen luide stem te hebben. Kleine dingen, die wij doen met liefde en compassie, kunnen al inspirerend zijn voor anderen.

Misschien zijn er wel bepaalde onderwerpen waar jij je ook voor wilt inzetten. Wees niet bang om jouw stem te laten horen.

‘God zegende hen, en God sprak tot hen: `Wees vruchtbaar en word talrijk; bevolk de aarde en onderwerp haar; heers over de vissen van de zee, over de vogels van de lucht, en over al het gedierte dat over de grond kruipt’ (Genesis 1, 28).

 

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs, evenementen en ander nieuws aangaande het project? Vul dan je e-mail in, en je ontvangt een wekelijkse update met alle nieuwtjes! 

Je gegevens zijn veilig en worden niet aan derden bekend gemaakt.

Geabonneerd - kijk uit naar de bevestigingsmail!