‘En toch en toch en toch, toch zegent Hij ons nog. De zon schijnt voor wie zondigt en wie recht doet.’ Als je net als ik opgegroeid bent met de liedjes van Elly en Rikkert, komt deze zin je misschien wel bekend voor. Het liedje is zeker de moeite waard om even te luisteren (En toch en toch). Als kind was ik me niet bewust wat dit liedje betekende, maar deze week heb ik een dieper besef gekregen van wat er nu eigenlijk gezongen wordt. Dit lied gaat namelijk over Gods onvoorwaardelijke liefde.

DTS
In mijn eerdere blog heb je kunnen lezen dat ik in september naar Australië ben gevolgen. Ik ben op dit moment namelijk een DTS aan het volgen en heb al aardig wat weken achter de rug. Iedere week staat een thema centraal. Afgelopen week hebben we het gehad over ‘Onze motivatie voor missiewerk’. We hebben verschillende onderwerpen besproken die daarmee te maken hebben, waaronder Gods onvoorwaardelijke liefde. In deze blog wil ik daar wat dieper op in gaan.

Gods Liefde
Voor ons als mensen is het misschien wat moeilijk te bevatten, maar God houdt van iedereen. In Psalm 145:9 staat beschreven ‘Goed is de Heer, voor alles en allen. Hij ontfermt zich over heel zijn schepping’ (NBV). Allen betekent dat niemand is buitengesloten. Allen betekent iedereen. God houdt van iedereen, zonder voorwaarden. Oftewel, God wil zelfs de grootste crimineel, de meest corrupte bankier en de verschrikkelijkste dictator Zijn Liefde geven, omdat Hij ook van hem of haar houdt. Zo goed en genadig is onze God!

Hoe zit dat bij jou?
Nu kun je denken: ‘Wauw, dat is mooi!’ En dat is het ook zeker. Maar hier stopt het niet. God heeft ons een uitdagende opdracht gegeven. Dat is te lezen in de Bijbel, namelijk in 1 Joh. 4: 19-21.  

Wij hebben lief, omdat God ons eerst heeft liefgehad. Als iemand zegt: ‘Ik heb God lief,’ maar hij haat zijn broeder of zuster, is hij een leugenaar. Want iemand kan onmogelijk God, die hij nooit gezien heeft, liefhebben als hij de ander, die hij wel ziet niet liefheeft. Wij hebben dan ook dit gebod van Hem gekregen: Wie God liefheeft, moet ook de ander liefhebben. (NBV)

Kort samengevat betekent dit: Heb iedereen lief. En dat is misschien wel uitdagender dan het lijkt. Het is makkelijk om te houden van mensen die van jou houden. Maar hoe zit dat met die irritante medestudent? Of die dronken dakloze die steeds voor overlast zorgt? En heb je al eens gedacht aan personen die seksueel misbruik hebben gepleegd? Ondanks hun slechte gedrag, blijft God van deze mensen houden, omdat ook deze mensen Zijn kinderen zijn. God stelt geen voorwaarden aan zijn liefde. Kun jij ook onvoorwaardelijk van hen houden?

Gods hart
Persoonlijk kan ik zeggen dat ik dit best lastig vind. Aardig zijn is niet zo moeilijk, maar hen echt onvoorwaardelijk liefhebben is een uitdaging. Ik kan hier zeker nog in groeien, voornamelijk in het liefhebben van mensen die in mijn ogen slechte dingen doen. Daarom ben ik gedurende deze week begonnen met God te vragen om Zijn hart aan mij te tonen. Ik bid of Hij mij Zijn hart wil geven, juist voor de mensen waar ik moeite mee heb: ‘Heer, toon mij Uw hart voor …, zodat ik hen net zoveel kan liefhebben als U dat doet.’ Wij als mens kunnen dit niet doen, maar Jezus’ Liefde in ons maakt dit mogelijk. ‘Ikzelf leef niet meer, maar Christus leeft in mij.’ (Gal. 2:20).

‘Maar ik zeg u: Bemint uw vijanden en bidt voor wie u lasteren en vervolgen, opdat gij kinderen moogt zijn van Uw Vader in de hemel, die zijn zon doet opgaan over slechten en goeden, en het laat regenen over rechtvaardigen en onrechtvaardigen.’ (Mt. 5:43-44)

 

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs, evenementen en ander nieuws aangaande het project? Vul dan je e-mail in, en je ontvangt een wekelijkse update met alle nieuwtjes! 

Je gegevens zijn veilig en worden niet aan derden bekend gemaakt.

Geabonneerd - kijk uit naar de bevestigingsmail!