Droom je ook weleens van een romantisch leven? Hetgeen wat je bijvoorbeeld in een romantische comedy ziet of in een romantisch boek leest? Vaak wordt de romantiek hierin anders gemaakt dan het in werkelijkheid is. Toch zit er een diepe waarheid in. Je bent namelijk gemaakt voor de romantiek, voor het geven en ontvangen van liefde. De Bijbel is dan ook niet voor niets een romance tussen God en zijn volk. Tegelijkertijd zijn wij gebroken mensen. Hierdoor kan ons leven ook rauw zijn en is het alles behalve romantisch. Althans dat kunnen we zo ervaren. Deze blog gaat erover hoe de rauwe en romantische kant van het leven juist hand in hand gaan.

Verdragen
Laatst ervoer ik rauwe momenten in mijn leven toen er spanningen waren tussen mij en mijn naasten. Dit was alles behalve romantisch. Ik ervoer onrechtvaardigheid en voelde me daardoor onrustig van binnen. Dit was onprettig, waardoor ik het gevoel zo snel mogelijk wilde laten verdwijnen. Helaas kon ik het niet direct oplossen, waardoor ik deze rondliep met de onrust. Wat werd mijn geduld hier toch op de proef gesteld en ik begreep niet waarom. Later liet God me zien dat deze rauwe momenten ook romantisch kunnen zijn. De romantiek ligt namelijk niet in het laten verdwijnen van de onrust maar juist in het verdragen ervan. In de Bijbel staat dan ook ‘In alle nederigheid en zachtmoedigheid, met geduld, door elkaar in liefde te verdragen’ – Efeziërs 4,2.

Wil
Een ander rauw moment in dezelfde situatie was toen ik de voor mij ontbrekende intentie van de ander ging invullen. Ik begon een oordeel over de ander te vormen en kon niet meer met Gods blik naar deze persoon kijken. Dit probeerde ik te veranderen middels twee concrete tips uit de Journal van Magnificat90. Hierin staat dat je een persoon, waar je irritaties over ervaart, juist in gebed kan zegenen en een paar mooie eigenschappen van hem/ haar kan benoemen. Na het gebed begon ik mijn oordeel te nuanceren, maar mijn blik was nog niet volmaakt. Dit is niet erg, want de romantiek ligt niet in het hebben van geen oordeel, maar in je wil om niet te oordelen. Jezus kijkt namelijk naar wie je bent, naar wat je wilt en naar jouw intentie. In deze wil zijn alle kleine stapjes die je zet waardevol. We mogen namelijk de tijd nemen om te groeien in volmaaktheid. ‘Onderwerp u dus nederig aan Gods grote macht, dan zal Hij u op de bestemde tijd verheffen’ – 1 Petrus 5,6.

Omarmen
Naast mijn eigen oordeel, was ik tegelijkertijd bang wat de ander van mij zou vinden. Ik voelde een neiging in mezelf om door de ander geliefd en bewonderd te worden. Wat baalde ik van mijn zondigheid, gebrek aan nederigheid en vertrouwen in God. Vaak vind ik het moeilijk om deze imperfecte kant van mezelf te verdragen. Het liefst stop ik dit weg in een kast, draai ik de deur op slot en gooi de sleutel vervolgens weg. Echter ligt de romantiek niet in het wegstoppen maar in het omarmen van je zwakheid. Hierdoor kun je groeien in nederigheid en vertrouwen. Je erkent dan namelijk dat je afhankelijk bent van God. Paulus zegt dan ook dat de kracht tot volmaaktheid komt in je zwakheid. God is dan namelijk het dichtst bij jou. Daar waar ik mijn fouten zag als falen zegt Theresia van Lisieux: ‘als iedere fout een gelegenheid voor je is om met berouw en vertrouwen de wond van Zijn hart te kussen, dan wordt elke fout een trede om op te klimmen op de ladder van de liefde.’

Graag nodig ik je uit om gedurende de vastentijd de rauwe kant van het geloof te ontdekken. In deze rauwe kant ligt namelijk een schat verborgen: de romantiek. Helaas heeft onze natuur de neiging om de rauwe kant te ontlopen of weg te stoppen. Toch is het mogelijk om deze kant met je wil te omarmen. Dit kun je doen in de veertigdagentijd, waarin je misschien net als ik het vasten ook als rauw kan ervaren. We zien niet direct de vruchten ervan en kunnen ontmoedigd raken als bepaalde voornemens niet lukken. Dit is niet erg, vertrouw erop dat God met jouw vasten doet wat nodig is en blijf vooral trouw door het telkens weer opnieuw te proberen als het niet lukt. Houd moed en maak van het rauwe vasten een romantisch gebed voor Jezus. Dit kan moeilijk zijn maar onthoud dat ook Jezus een zeer rauwe liefdesdaad heeft gedaan. Hij stierf namelijk uit liefde voor jou aan het kruis. Het ultieme voorbeeld waarin de rauwe en romantische kant van het geloof hand in hand gaan. Jezus is jou voorgegaan. Vast daarom met Hem om tot de kern van Zijn hart te komen en om jou hart om te vormen naar een hart van vlees.

Heel veel liefs en Gods zegen,
Karolina

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs, evenementen en ander nieuws aangaande het project? Vul dan je e-mail in, en je ontvangt een wekelijkse update met alle nieuwtjes! 

Je gegevens zijn veilig en worden niet aan derden bekend gemaakt.

Geabonneerd - kijk uit naar de bevestigingsmail!