Door: Rosalie

Heb jij je wel eens afgevraagd hoe het zou voelen de felbegeerde Nobelprijs binnen te slepen?! Ja, ik kan mijzelf wel tot een van deze mensen rekenen. Wat iedereen zal weten over de Nobelprijs is dat je, alvorens je deze in ontvangst mag nemen, je wel iets gepresteerd moet hebben. Over het algemeen gaat het hierbij dan om een opmerkelijke prestatie in de wetenschap, de wereldvrede of de literatuur. Zelf ben ik niet echt gecharmeerd van de bijkomende eeuwige roem of erkenning, maar wat triggert me dan wel?!
Even kort voorstellen. Rosalie, 24 jaar, geneeskundestudente, katholiek in ‘hart en nieren’ – toepasselijk, want dit laatste is een van mijn interessegebieden in de geneeskunde.  Actief in de katholieke Kerk (studentenvereniging, leiding jeugdkampen en zingend in een kathedraal koor).  Ik ben katholiek opgevoed en van dag tot dag probeer ik daarom de vreugde van mijn geloof uit te dragen.

Terug naar de Nobelprijs. Over welke kwaliteiten beschikken de mensen die in aanmerking komen voor zo’n grote prijs? Deze vraag zou ik willen beantwoorden met genialiteit en doelgerichtheid.
1. Genie. Wanneer ik denk aan Nobelprijswinnaars, dan zijn dat vaak wetenschappers met geniale vondsten. Een genie zijn is dus een handige ‘eigenschap’. Doe dat mij ook maar.
2. Doelgericht.  Weten over welke capaciteiten je moet beschikken en welke talenten je moet inzetten om een resultaat te behalen. Meer de praktische kant, ook daar houd ik wel van.
Ik ben van mening dat het winnen van een Nobelprijs niet direct een doel is dat je per definitie kunt realiseren, maar dat het juist een prestatie is geweest waar je jouw talenten op de goede tijd en de goede plaats hebt kunnen inzetten.  Zo. Dat was het dan? Nee, zeker niet. De Nobelprijs wil ik namelijk graag gebruiken als metafoor voor het volgende. Zijn wij namelijk niet geroepen Zijn weg te volgen om het uiteindelijke doel te bereiken– in Zijn Licht te leven, hier alsook hierna? In mijn 22-jarig bestaan heb ik ontdekt dat deze twee eigenschappen (genialiteit en doelgerichtheid) ideaal, maar ook geniaal zijn om mijn uiteindelijke levensdoel te bereiken.

Ik begin met het woord genie. Het Van Dale woordenboek omschrijft een genie als:
a. aangeboren begaafdheid van grote geesten;
b. iemand met buitengewone gaven.
Je zou gemakkelijker voor de tweede omschrijving kiezen als je het woord genie aan iemand zou willen omschrijven, maar ik kies, ik hou van een uitdaging, toch voor de eerste. Eigenlijk staat hier iets heel moois. Laatst las ik namelijk de Brief van de H. Paus Johannes Paulus II aan de Vrouw. Mocht je deze nog niet kennen, dan kun je dit vinden bij rkdocumenten.nl. Kort samengevat is deze brief een ode aan de vrouw en wel aan het Genie van de vrouw. Volgens mij kunnen we namelijk veel dichter bij onszelf op zoek gaan om dichter bij ons uiteindelijke doel te komen, want wij als vrouwen hebben behoorlijk wat mooie eigenschappen meegekregen. Zo eindigt Paus Johannes Paulus II zijn inleiding: ‘Dank aan jullie, alle vrouwen! Voor het simpele feit dat jullie vrouw zijn! Door het inzicht dat zo bijzonder is aan jullie vrouwelijkheid, verrijken jullie het verstaan van de wereld en helpen jullie menselijke betrekkingen eerlijker en authentieker te maken.’ He has got a point, right?!

We hoeven dus helemaal niet ver te zoeken naar dit genie – we zijn er namelijk al één. Steek die mooie eigenschappen die ons vrouw maken (zorgzaam, veelzijdig, relatiegericht) niet onder stoelen of banken, maar laat juist deze kwaliteiten zien en gebruik deze. Hier kan ik refereren naar een toepasselijke Bijbeltekst die ik onlangs hoorde tijdens het huwelijk van een vriendin: ‘Men steekt toch ook niet een lamp aan om ze onder de korenmaat te zetten, maar men plaatst ze op de standaard, zodat ze licht geeft voor allen die in huis zijn. Zo moet ook uw licht stralen voor het oog van de mensen, opdat zij uw goede werken zien en uw Vader verheerlijken die in de hemel is.’ (Mt. 5:15-16)

Hoe kan ik dan mijn genie uitdragen? En hoe kan ik mijn kwaliteiten op het juiste moment inzetten? Ook nieuwsgierigheid komt hier om de hoek kijken. Nieuwsgierig naar het antwoord, de oplossing, het middel om je doel te bereiken- doelgericht zijn. Het antwoord op deze vragen, heb ik ontdekt, is eigenlijk vrij simpel, maar vraagt om een grote toewijding. En dat antwoord is: gebed. Geloof het of niet, maar zelfs de Van Dale lijkt het ook te begrijpen, want wat moeten wij zonder de H. Geest om die aangeboren begaafdheid in ons te doen leven? Juist door gebed tot de H. Geest maar ook tot Maria (als we toch over een vrouwelijk genie praten!) word je gesterkt om dit genie van de vrouw uit te dragen. Het is dus geen klus die je snel kunt klaren en van je to-do lijstje kunt afstrepen, maar een continu proces. Het beter leren kennen van jezelf als ook het in praktijk brengen daarvan.
Ontdek dus je vrouwelijk genie door tijd te besteden aan Hem. Dat vraagt tijd en ja, tijd lijkt op momenten vaak nogal schaars. Maar niet getreurd, want juist door tijd aan Hem te besteden, ontdek je waar je tijd kunt besparen om juist alleen die dingen te doen die er voor jou toe doen en waar je kwaliteiten, je eigenschappen en je aanwezigheid gevraagd of gewenst is – doelbewust leven. En naast de waardering voegt de H. Paus Johannes Paulus II toe, dat wij ons genie niet moeten verliezen, maar juist waken over onze vrouwelijke eigenschappen.
Ons vrouwelijk genie klinkt meer dan (!) de moeite waard om te koesteren. Een ingenieus plan.
Dus dames, waar wachten we nog op?!

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs, evenementen en ander nieuws aangaande het project? Vul dan je e-mail in, en je ontvangt een wekelijkse update met alle nieuwtjes! 

Je gegevens zijn veilig en worden niet aan derden bekend gemaakt.

Geabonneerd - kijk uit naar de bevestigingsmail!