Ik kende de koningin van Sheba eigenlijk alleen van de uitdrukking: wanneer iemand iets zegt dat heel onwaarschijnlijk is, antwoord je met: ‘Ja, en ik ben de koningin van Sheba’. Maar ze is een figuur uit de Bijbel, ze is namelijk de koningin die op bezoek is geweest bij koning Salomo. De koningin van Sheba was niet alleen puissant rijk, ook zeer intelligent en leergierig. Ze had verhalen gehoord over de wijsheid van Salomo, maar wilde het niet zomaar geloven. Dus besloot ze zelf bij hem op bezoek te gaan. Ze had dit bezoek voorbereid door allerlei moeilijke raadsels mee te nemen om te kijken of hij echt zo intelligent was als men zei.

Ze wilde indruk op hem maken en nam bij het bezoek haar halve hofhouding mee, samen met stapels en stapels cadeaus. Maar toen ze daar eenmaal aan was gekomen, stond ze perplex. Niet alleen de enorme rijkdom en weelde waarin Salomo leefde verbaasde haar, maar bovenal was ze versteld van zijn wijsheid. Ze zei tegen Salomo: ‘Het is allemaal nog veel indrukwekkender dan ik uit de geruchten die erover gaan begrepen had.’

Maar Sheba was een wijze en rechtschapen vrouw. Daarom wist ze door al deze weelde heen te prikken, hoe verbaasd ze daar ook over was. Ze zei: ‘Wat een voorrecht voor uw mannen en dienaren, dat zij voortdurend voor u mogen staan en uw woorden vol wijsheid horen! Gezegend zij Jahwe, uw God, die in u zoveel welgevallen heeft gehad, dat Hij u geplaatst heeft op zijn troon als koning voor Jahwe, uw God!’ Ze ziet dus dat er achter al deze wijsheid en rijkdom, het toedoen van een grote God schuilgaat! Daar kunnen wij nog wat van leren! Door ons niet te laten verblinden door materiële dingen, of zelfs door slimme praat of verstandige opmerkingen, zien we de zegen en de goedheid van onze God die erachter schuil gaat! Als je die ontvangt, ben je pas echt rijk!

Deze Bijbelpassage is te vinden in 2 Kronieken 9:1-12.

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs, evenementen en ander nieuws aangaande het project? Vul dan je e-mail in, en je ontvangt een wekelijkse update met alle nieuwtjes! 

Je gegevens zijn veilig en worden niet aan derden bekend gemaakt.

Geabonneerd - kijk uit naar de bevestigingsmail!