afbeelding blog schamen.jpg

Soms heb ik van die momenten dat ik mij echt compleet schaam! Bijvoorbeeld als ik hardloop met mijn felroze hardloopschoenen. Helemaal uit de tijd, waardoor ze in de aanbieding waren en ik hoogmoedig dacht: “Mij maakt het echt niets uit wat anderen denken.” Of als er de hele dag iets tussen mijn tanden zit, waar ik pas achter kom als ik in de spiegel kijk en ik gefrustreerd een stukje walnoot van mijn overheerlijke ontbijt tevoorschijn haal. Ik schaam mij ook als we uit eten zijn en ik kies voor heerlijke tomatensoep, waarbij de spetters bij enkele happen op mijn shirt springen. Vooral als deze wit is, dan valt het zo lekker op.  

Mijn man schaamt zich nauwelijks. Als je hem kent dan weet je dat hij op ieder nummer kan dansen, spontaan liedjes bedenkt en deze doodleuk aan iedereen laat horen en dat hij in het weekend en op vakantie zijn haar niet graag doet. Ook niet voor de foto, terwijl iedereen hem dan vele jaren jonger schat. Het lijkt hem nauwelijks iets uit te maken.
Terwijl ik juist vaak denk aan wat anderen van mij vinden en ik mij soms schaam als ik niet aan andermans verwachtingen voldoe 

Ik word dan ook regelmatig door hem terecht gewezen op het feit dat ik mij zo druk maak. De zin: “Maak je niet zo druk wat anderen mensen van je denken” komt regelmatig voorbij. Met daarop volgend hoe trots hij op mij is, van mij geniet en dankbaar is voor wie ik ben. Hoe zorg ik ervoor dat ik mij niet zo druk maak? Wat kan ik doen om dit los te laten en de vrijheid te voelen die Maarten (mijn man) ervaart? 

Adam en Eva voelden geen schaamte. Ze waren beiden naakt, maar schaamden zich niet. (Genesis 2:25) Nadat Eva van de boom van goed en kwaad had gegeten, omdat de slang hen had verleid, beseften ze dat ze naakt waren. Ze hechtten vijgenbladen samen en maakten er kleding van. Toen ze Gods stem hoorden, verstopten ze zich en gaven ze bij Hem aan dat ze naakt waren. Ze schaamden zich en wilden niet dat God hen zag.  

Dat niet God schaamte  in de wereld heeft geroepen maar wel de duivel, dat mag duidelijk zijn. Hierdoor ben ik op mijn werk dagelijks bezig met hoe ik presteer en wat andere mensen van mij denken. Als ik mij schaam, wil ik mij soms verstoppen. Maar zodra ik mij verstop kan Gods liefde geen kant meer op. Dan kan ik Zijn liefde en bemoediging niet meer ervaren. Is dat niet waar de duivel op uit is? 

Wat zou ik graag net als Maarten de vrijheid willen voelen om in het wilde weg te zingen, flink te dansen op lekkere muziek en niet bezig te zijn met wat anderen van mij denken.  Wat lijkt het mij heerlijk om hard te lopen met mijn felroze schoenen aan en mij niet druk te maken over de vlekken van de tomatensoep. Ik ga de komende tijd mijn best doen om mij niet te verstoppen als ik mij schaam, maar Gods bemoediging te ervaren. Misschien moet ik proberen om een schietgebedje op te zeggen of God meer danken voor wat goed gaat en waar ik van geniet. 

En dat stukje walnoot tussen mijn tanden? Druk maken is misschien niet nodig, maar mocht je het zien, laat het mij weten. Het is wel zo fris om geen stukjes tussen mijn tanden te hebben…

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs, evenementen en ander nieuws aangaande het project? Vul dan je e-mail in, en je ontvangt een wekelijkse update met alle nieuwtjes! 

Je gegevens zijn veilig en worden niet aan derden bekend gemaakt.

Geabonneerd - kijk uit naar de bevestigingsmail!