Ho, wacht eens even. Die titel klopt toch niet? Moet ik dankbaar zijn voor het coronavirus?
Nee. En toch ook ja. Hoe dan?

Nee, ik ben niet dankbaar voor het feit er een virus de hele wereld overgaat, dat er mensen ziek worden, lijden, dat er mensen aan overlijden, en dat door dit virus mensen eenzaam zijn, hun werk kwijt raken, in geldproblemen komen, en andere problemen op hun dak krijgen. Dus heeft God dit virus gestuurd? Nee, zeker niet!

Maar Hij gebruikt wel alles, ja alles, ten goede! Dus ook dit virus. (Lees Romeinen 8, 28. God zegt het zelf!) En dat zie ik in mijn eigen leven, in hele kleine dingen.

 

Tijd

Iedereen heeft ineens tijd. Wow! Ik belde een vriendin, en vervolgens hebben we drie uur aan de lijn gehangen. Een andere avond belde ik met een groep vriendinnen, met wie het normaal onmogelijk lijkt om af te spreken omdat iedereen zo ‘druk’ is.
Tja, ik heb zeker nog genoeg te doen. Want, als je mij kent, dan ben ik altijd wel bezig met een project hier en een projectje daar. Maar ik merk dat er over het algemeen meer rust is bij mensen, omdat we niet voortdurend van hot naar her racen. Is dat niet heerlijk? Wat zijn we normaal toch vaak slaven van de tijd. Deze tijd brengt meer rust. Rust in mijn lichaam, rust in mijn hoofd, meer rust in mijn leven.
Ik probeer bewust om deze tijd van rust ook echt te benutten. Hoe? Ik bel mensen wat vaker – ik neem meer tijd om rustig met Jezus te praten – ik schrijf kaartjes – etc.

TIP Er zijn vast en zeker evenementen, bijeenkomsten, etc. afgezegd. Vul deze tijd niet op met andere verplichtingen. Probeer deze tijd dan ook vrij te maken voor: je hobby, gebed, familie, vrienden….

 

Geschenk

Zoals je waarschijnlijk wel weet zijn er op dit moment ook geen openbare H. Missen meer. Ik vind het zo gek, om vanuit mijn huiskamer, achter mijn laptopje, een H. Mis te volgen. Ik merk dat ik mijn nu veel bewuster ben van het feit dat de Eucharistie zo’n groot geschenk is! Het leek altijd zo’n vanzelfsprekend om de Heer te mogen ontvangen, en nu besef ik ineens dat het niet zomaar vanzelfsprekend is dat ik deze kans normaal heb. Wat een geschenk is het dat wij Hem mogen ontvangen! Hij nodigt mij nu uit om juist nog bewuster te kiezen voor Hem. Nu ik Hem niet fysiek kan ontvangen, mag ik er nog bewuster voor kiezen en vragen om Hem te ontvangen, namelijk door de Geestelijke Communie. Ik merk een verdieping in mijn relatie met Hem! Ik bid dat jij dit ook mag ervaren.

TIP Maak een gebedstafel/altaar in je eigen huis! Hierop kan je dan je laptop zetten als je de H. Mis volgt, zodat je meer het idee hebt in een Kerk te zitten (zie foto’s voor ideeën). Ook kan dit je de hele dag door herinneren om te bidden en met Hem te leven. Je kan er een bakje met gebedsintenties neerzetten, of juist een lijstje met dankbaarheid dingen!

 

Loslaten

Wauw, wat leer ik om los te laten. Ik kan vandaag wel plannen maken voor morgen, maar morgen zijn die waarschijnlijk toch wel weer veranderd door nieuwe maatregelen. God nodigt mij echt uit om los te laten, dag voor dag te leven, en om op Hem te vertrouwen. Oei. Niet kunnen plannen… Dat is iets wat Chiara heel moeilijk vindt. Maar stiekem begin ik er steeds meer van te genieten! Ik leef nu veel meer dag voor dag, en plan misschien wel per week, maar ik kan nu absoluut niet verder dan dat vooruit plannen. Ik mag God vertrouwen dat alles volgens ZIJN plan loopt, en niet mijn plan.

TIP Vraag God nu echt heel bewust: Lieve Heer, wat wilt u dat ik nu, vandaag doe?

“Want ik ben de HEER, je God, Ik neem je bij je rechterhand en zeg je: Wees niet bang, ik zal je helpen.”
Jesaja 41, 13

 

En hierbij nog een laatste tip: ontspan! Een liedje ter ontspanning: 

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs, evenementen en ander nieuws aangaande het project? Vul dan je e-mail in, en je ontvangt een wekelijkse update met alle nieuwtjes! 

Je gegevens zijn veilig en worden niet aan derden bekend gemaakt.

Geabonneerd - kijk uit naar de bevestigingsmail!