Twee weken geleden hadden we met het team van Pure Womanhood een teamdag. Een ontzettend leuke en gezellige dag met elkaar! We hebben verschillende activiteiten ondernomen, waaronder een bezoek aan het Corrie ten Boom huis in Haarlem.

Corrie ten Boom heeft heel veel voor anderen betekend tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zo bood zij Joodse onderduikers en verzetsmensen een veilige schuilplaats in een geheime ruimte in haar huis. Dit is ook nog steeds te zien in het Corrie ten Boom huis. Ze heeft haar eigen leven geriskeerd om het leven van anderen te redden. Uiteindelijk is ze verraden en in een concentratiekamp terecht gekomen. Gelukkig heeft ze dit overleefd. Ik ben zelf voornamelijk geraakt door de grote liefde die Corrie had voor de mensen om haar heen. Corrie geeft aan dat dit niet haar liefde was, maar de liefde van Christus door haar heen.

Vergeving
Zoals in één van haar boeken beschreven is, wordt de grote liefde van Corrie voor anderen goed zichtbaar wanneer later in haar leven één van de beulen uit het concentratiekamp naar haar toe komt. Deze beul heeft op dat moment veel spijt van wat hij in de Tweede Wereldoorlog heeft gedaan. Hij vraagt haar met uitgestrekte hand: ‘Mevrouw Ten Boom, kunt u mij vergeven?’ Zij vindt het erg moeilijk en houdt haar hand stevig op haar rug. Er speelt zich een heftige strijd af in haar hoofd. Ze besluit tot God te bidden om wijsheid. Plotseling maakt God haar hand los en zegt ze: ‘Ik vergeef u.’ Waar menselijke liefde eindigt, daar gaat Gods liefde verder.

En daarin zie ik ook zeker een uitdaging voor ons allemaal. Zijn wij in staat om anderen te vergeven? Net zoals Corrie in staat was de persoon, die haar zoveel lijden had aangedaan, kon vergeven? Maar bovenal zoals God ons telkens weer vergeeft?

Steeds weer
Persoonlijk vind ik dat best wel moeilijk. Nu heb ik zelf in mijn leven geen groot leed moeten doormaken door wat iemand anders mij heeft aangedaan. Maar bij vergeving moet ik ook vaak denken aan het aantal keer dat God ons vraagt om anderen te vergeven (de bekende zeven maal zeventig maal 😉). Ik vind het vaak lastig om mensen die mij steeds hetzelfde aan doen, te blijven vergeven. Ik merk dat hoe vaker iemand dezelfde fout maakt, hoe lastiger ik het vind om die persoon te vergeven.

Jullie kennen misschien ook wel mensen die het moeilijk vinden om hun fouten toe te geven en daardoor anderen steeds beschuldigen. Wanneer zo’n persoon mij elke keer opnieuw beschuldigt van iets wat ik niet gedaan heb, ben ik op een gegeven moment een beetje klaar met vergeven. Het blijft voor mij dan de uitdaging om deze persoon toch weer vanuit mijn hart te vergeven. Vaak moet ik, net als Corrie, op mijn knieën gaan en God vragen om mij te helpen.

Jezus in mij
Ik hoop dat ik jullie middels deze blog heb geïnspireerd om je in Corrie ten Boom te gaan verdiepen. We kunnen nog veel meer van haar leren. Maar bovenal hoop ik dat jullie deze uitspraak van haar niet zullen vergeten:

“Kunt u vergeven? Ik niet! Maar Jezus in mij kan het wel!”

Ook al is vergeven moeilijk, ga naar God. Hij zal je helpen om zelfs de meest erge dingen die jou zijn aangedaan te kunnen vergeven.

“En vergeef ons onze schulden, zoals ook wij vergeven aan onze schuldenaren” – Mt. 6: 12

 

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs, evenementen en ander nieuws aangaande het project? Vul dan je e-mail in, en je ontvangt een wekelijkse update met alle nieuwtjes! 

Je gegevens zijn veilig en worden niet aan derden bekend gemaakt.

Geabonneerd - kijk uit naar de bevestigingsmail!