Een goed gevoel
Ik vind het heel leuk om Fabian (mijn man) te verrassen. Een briefje in zijn tas stoppen dat hij dan de volgende dag vindt, of hem als verrassing ergens mee naartoe nemen. Ik geniet van de liefde en de complimentjes die ik daarvoor terug krijg. Ook bij andere mensen om mij heen, mensen met wie ik samenwerk of familieleden, word ik heel blij als zij blij met mij zijn.

Nu is het natuurlijk altijd goed om andere mensen een plezier te doen. Maar bij mij wordt het soms een doel op zich om een compliment te krijgen, want dat geeft mij een goed gevoel. Ik vind mezelf een beter mens, als anderen blijer met mij zijn. Ik wil perfect zijn, om zoveel mogelijk complimentjes binnen te slepen. Mijn gemoedstoestand raakt zelfs afhankelijk van de complimentjes, want als ik ze niet krijg ben ik teleurgesteld.

“Als ik geen complimentje krijg, ben ik teleurgesteld.”

Gods mening doet ertoe
Maar toen las ik in een boek van H. Thérèse van Lisieux, hoe zij beschreef dat zij een compliment kreeg voor iets wat ze niet gedaan had. Ze zei daarop: ‘Ach, soms word je vals beschuldigd, soms krijg je onterecht eer voor iets, soms is het wel terecht. Maar ik trek me er niet zoveel van aan, als de goede God maar blij met mij is.’

Dit zette me aan het denken. Wat maak ik me ook druk wat andere mensen van me denken? Zoveel moeite voor een complimentje, waar ik me dan weer even beter door voel, terwijl ik vergeet om te kijken naar hoe ik Degene wiens mening er écht toe doet, kan dienen.

Als ik zo afhankelijk blijf van wat andere mensen van mij denken, en mijn waarde laat bepalen door wat anderen van mij vinden, loop ik het gevaar om alleen maar mensen te gaan ‘pleasen’ en zal ik nooit de moed hebben om voor de Waarheid op te komen. Ja, die Waarheid leidt er soms toe dat je niet iedereen te vriend kan houden. Dat je mensen soms moet vertellen waar het op staat. Niet om arrogant te doen, maar om ze te helpen. En bovenal om God, mijn Schepper en mijn Vader, lief te hebben.

“De manier waarop je anderen het best kunt liefhebben, is door God het meest lief te hebben.”

God op nummer 1
Sterker nog: de beste manier om anderen – en bovenal mijn man – lief te hebben, is door God het meest lief te hebben en mijn man op de tweede plaats te zetten.
Dit klinkt heel paradoxaal: hoe kan ik nou mijn man het meest liefhebben door iemand anders meer lief te hebben? Maar bij God werkt het echt zo: hoe afhankelijker wij van Hem raken, en hoe dichter we bij Hem gaan leven, hoe meer liefde Hij ons kan geven. En het is precies die Liefde die wij vervolgens door kunnen geven aan anderen. Dat is dan de échte liefde, verankerd in een liefde voor God. Dat is de liefde waarin wij onszelf kunnen vergeten en ons helemaal kunnen richten op de ander, op wat echt ten diepste het beste voor hem of haar is. Of dat nu een vriendin, je man of gewoon een collega is. Dit is een heel ander soort liefde die wij uit eigen kracht niet kunnen geven.

Zoek ernaar om Hem te dienen
Hoe kan ik nou weten of Hij blij met mij is, en of ik doe wat Hij wil dat ik doe?
Nou, eigenlijk kan ik dan gewoon doorgaan met wat ik al deed: andere mensen blij maken. Maar me daarbij dan niet druk maken om wat zij zullen zeggen, maar daarbij even mijn hart tot God keren en zeggen: ‘Dit was voor U, Heer.’
Daarnaast weet ik altijd zeker dat als ik zoek naar hoe ik God kan dienen, en er echt op vertrouw dat Hij mij leidt, dat de dingen die ik doe, de keuzes die ik maak, ook door Hem geleid zullen zijn. Mijn daden zullen dan vanzelf in overeenstemming komen met Zijn wil; ik vraag God immers om hulp, dus dan geeft Hij mij die! (cf. Mt. 7:7-17)
Dat complimentje dat we misschien krijgen van een ander, is dan mooi meegenomen.

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs, evenementen en ander nieuws aangaande het project? Vul dan je e-mail in, en je ontvangt een wekelijkse update met alle nieuwtjes! 

Je gegevens zijn veilig en worden niet aan derden bekend gemaakt.

Geabonneerd - kijk uit naar de bevestigingsmail!