Paul Graas (30 jaar), wonend in Utrecht, begeleidt jongeren in de ontdekking van hun idealen en de vorming van hun karakter. Hij helpt ze om handen en voeten te geven aan hun relatie met Christus. Hij deelt met ons zijn ervaringen van Christen zijn op de werkvloer, ook wanneer het werk misschien niet direct met de Kerk te maken heeft. 
Paul aan het woord:

Stel je voor: je komt een maandag op je werk aan. Je hebt een heerlijk weekend gehad en je hebt niet veel zin in de werkweek. Je weet ook dat je de komende dagen aan de slag moet met een saai project en je moet ook nog samenwerken met een collega waar je soms moeite mee hebt. Voordat je achter je bureau gaat zitten, loop je naar de koffieautomaat. Terwijl de koffie gemaakt wordt, kijk je nog even op je telefoon en scroll je door social media. Je leest dat een kennis van je besloten heeft om haar baan op te zeggen omdat ze een maatschappelijk project gaat opzetten in Afrika. En je leest ook van een vriend die naar Rome vertrekt om theologie te studeren.

Je vindt die berichten mooi en inspirerend, maar je krijgt er ook een onrustig gevoel van: wat doe ik eigenlijk voor mijn geloof? Ik zit hier op kantoor veertig uur per week Excel-sheets te analyseren en te vergaderen. Terwijl anderen zich echt met belangrijke dingen bezig houden, zoals theologie studeren, evangeliseren, sociale projecten opzetten… Daarnaast heb je niet echt het gevoel dat je over jouw geloof of over andere belangrijke zaken kunt spreken met je collega’s. Misschien vinden ze het niet heel boeiend of zouden ze het zelfs afkeuren dat je over het geloof gaat spreken op de werkvloer.

Het kan een uitdaging zijn om geloof en werk met elkaar te verenigen, zeker in een seculiere omgeving. Ik deel daarom graag een aantal ideeën met je die je daarmee kunnen helpen.

1. Je hoeft geen bijzonder werk te verrichten om een goede katholiek te zijn.

Soms kan de gedachte opkomen bij een gelovige dat hij pas echt een goede christen is als hij veel dingen doet bij zijn parochie, bij andere instellingen van de Kerk of bij een maatschappelijke organisatie. Ik denk dat het heel goed en belangrijk is dat christenen actief zijn binnen kerkelijke organisaties en dat ze mooie maatschappelijke projecten opzetten. Maar we moeten niet vergeten dat onze dagelijkse bezigheden als christenen midden in de wereld ons belangrijkste middel is om heilig te worden. En daarmee is het ook ons belangrijkste middel om bij te dragen aan de Kerk en om de wereld te verbeteren.

Excel-sheets analyseren, luiers verschonen, lesgeven, achter de kassa staan in de winkel, studeren… Van alle werkzaamheden kunnen we een prachtig en liefdevol dialoog met Christus maken. Vergeet niet dat onze Heer dertig jaar lang een verborgen leven in Nazareth heeft gehad. Hij heeft hard en discreet gewerkt in de werkplaats van zijn aardse vader Jozef. Pas na dertig jaar heeft Hij zich geopenbaard als de Zoon van God aan het volk van Israël. Volgens mij schuilt hier een prachtige goddelijke boodschap achter: als jij en ik vruchten van geloof en evangelisatie willen dragen, dan horen wij Christus na te volgen in zijn verborgen en hardwerkend bestaan in Nazareth. En die navolging kan concreet tot uiting komen door je werkuren op te dragen voor concrete gebedsintenties en door vervolgens zo goed en liefdevol mogelijk te werken: dag in, dag uit.

2. De beste evangelisatie onder collega’s is het goede voorbeeld.

Christus is God. Maar Christus is ook Mens. Ik ben ervan overtuigd dat Hij een enorme aantrekkingskracht had op zijn sociale omgeving in Nazareth omdat Hij in zijn Menselijkheid zo inspirerend was. Ik kan me bijvoorbeeld niet voorstellen dat Hij chagrijnig en ongeduldig reageerde op anderen, dat Maria Hem moest vermanen omdat Hij heel de dag lui op de bank lag of dat Hij zat te roddelen over de buren. Christus werkte hard. Hij was vriendelijk, eerlijk en dienstbaar. Zelfs al wisten de mensen om Hem heen niet dat Hij de Zoon van God was, kwamen ze zeker graag naar Hem toe voor hulp en advies en gewoon om te genieten van Zijn aanwezigheid.

Je dient Christus als jij strijdt om Christus na te volgen in zijn Menselijkheid: als je hard werkt; als je dienstbaar, vriendelijk en eerlijk bent naar jouw collega’s; als ze je zien glimlachen in goede en slechte tijden; als je nederig en bescheiden bent, zonder met talenten en overtuigingen te koop te lopen. Jouw collega’s zullen meer vertrouwen met je krijgen, je meer gaan waarderen en hun hart meer voor je openstellen. De een zal misschien tijdens een vrijdagmiddagborrel een persoonlijk dilemma met je delen en een ander wellicht tijdens de lunch om persoonlijk advies vragen. Op die manier groeit er vriendschap. En ze zullen jou ook dieper leren kennen. Langzamerhand zullen ze ontdekken dat er achter jouw menselijkheid een goddelijke Bron schuilt. Een Bron die kracht en inspiratie aan heel jouw leven geeft. En met Gods genade zullen ze hopelijk ook gaan verlangen naar die Bron een kun jij ze daarmee helpen.

“Je hebt me gevraagd wat je de Heer kunt aanbieden. Ik hoef niet lang over mijn antwoord na te denken: hetzelfde als altijd, alleen beter uitgevoerd en met een afwerking vol liefde, die je meer aan Hem en minder aan jezelf laat denken.”
Josemaría, De Voor 495

3. Maak gebruik van alledaagse gelegenheden om op een natuurlijke manier jouw christelijk geloof te delen met collega’s.

Het zou misschien gek zijn dat je midden in een vergadering opeens een Bijbel te voorschijn haalt en een geloofsgetuigenis begint te geven. Maar volgens mij zijn er genoeg momenten waarop je op een natuurlijke manier iets over het geloof kunt delen met collega’s: een discreet kruisteken slaan voordat je gaat lunchen; vertellen dat je zondag naar de H.Mis bent gegaan als ze je vragen wat je in het weekend hebt gedaan; onder vier ogen aan een collega vragen om niet te vloeken, omdat je dat als gelovige christen pijn doet, enz. Sommigen zullen naar aanleiding van dit soort dingen misschien geïnteresseerd doorvragen naar jouw geloof en dat kan leiden tot mooie gesprekken.

Het mooie is ook dat je steeds meer jezelf kunt zijn wanneer je op zo’n manier het geloof deelt met collega’s. Je hoeft dan niet een soort dubbelleven te leiden: alsof je het geloof thuis zou moeten laten voordat je naar je werk vertrekt. Je kunt je geloof op een natuurlijke en respectvolle manier beleven en delen met collega’s. En je kunt door je discrete en liefdevolle werk en door je mooie glimlach echt bijdragen aan het verlossingswerk van Christus.

“Verricht uw werk welgemoed voor de Heer, niet voor de mensen, in de overtuiging dat gij van de Heer als beloning het erfdeel zult ontvangen. De Heer die gij dient is Christus.”
Kolossenzen 3, 23-24

 

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs, evenementen en ander nieuws aangaande het project? Vul dan je e-mail in, en je ontvangt een wekelijkse update met alle nieuwtjes! 

Je gegevens zijn veilig en worden niet aan derden bekend gemaakt.

Geabonneerd - kijk uit naar de bevestigingsmail!