‘Man en vrouw zijn geschapen, dat wil zeggen, zij zijn gewild door God: in een volmaakte gelijkheid als menselijke personen enerzijds en in hun respectieve man- en vrouwzijn anderzijds. ‘Manzijn’, ‘vrouwzijn’ is een goede en door God gewilde werkelijkheid: man en vrouw hebben een waardigheid die zij niet kunnen verliezen en die zij direct van God, hun Schepper, krijgen. Man en vrouw zijn met een zelfde waardigheid: ‘als het beeld van God.’ In hun ‘manzijn’ en ‘vrouwzijn’ weerspiegelen zij de wijsheid en de goedheid van de Schepper. (369)

Deze paragraaf van de Catechismus zegt heel duidelijk dat man en vrouw gelijkwaardig zijn, omdat God het precies zo bedoeld heeft. Verderop in de Catechismus staat nog eens:

Elk van beide geslachten is, weliswaar op verschillende wijze, maar met dezelfde
waardigheid het beeld van de kracht en de tederheid van God.’
(2335)

Ze zijn gelijk, maar toch ook anders. Ze vullen elkaar aan. Wat de een niet goed kan, kan de ander goed, en andersom.

Man en vrouw vullen elkaar aan
Het gebeurt zo vaak dat we als vrouwen op de man willen lijken, omdat we denken dat de mannen ‘beter’ zijn. Ze zijn sterker, sneller, hebben soms betere banen. Maar waarom zien we als vrouwen niet de prachtige talenten die God ons als vrouw heeft gegeven? Zo mogen wij onze zorgzaamheid zien als een enorme kracht, waarmee we als vrouw de man kunnen aanvullen.  Een vrouw is altijd verschillend van een man, met verschillende sterktes en zwakten, welke aanvullend kunnen zijn op de man. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat een vrouw veel beter omgaan met allemaal kleine dingetjes waar ze aan moet denken. Een man kan juist beter zijn om zich volledig te storten op één onderwerp, waarbij hij zijn omgeving vergeet. Het zijn allebei soms handige, soms onhandige eigenschappen, maar wat zeker is: deze twee verschillende karakters hebben elkaar nodig.

Je ziet het ook heel duidelijk terug in de manier waarop onze lichamen gemaakt zijn. Er kan geen nieuw leven ontstaan uit twee mannen of twee vrouwen. Alleen een man en een vrouw samen kunnen vruchtbaar zijn. De maatschappij is feminisme soms als een tendens gaan beschouwen waarin de vrouw steeds meer op de man moet gaan lijken, dan pas staat ze in haar ware kracht. Wanneer ze veel werkt, geen gevoelens toont en in goede conditie is, dan is ze een topvrouw. Maar dit is echt een misleidende gedachte. Alsof helemaal vrouw zijn zelf niet goed genoeg is!

Vrouw-zijn
Vrouw zijn is een geweldig iets! Laten we in ons leven erachter proberen te komen welke eigenschappen God aan jou gegeven heeft. Je mag trots zijn op al die eigenschappen, ook juist die eigenschappen die als typisch vrouwelijk worden gezien. Schaam je niet als je meer emotioneel reageert bijvoorbeeld. We hoeven niet te proberen te lijken op een man. Kies wat bij jóu past!
Het is goed dat we tegenwoordig dezelfde rechten hebben als een man. Als we willen werken, kunnen we werken. Als we thuis voor de kinderen willen zorgen, kan dat ook. Het één is niet beter dan het ander. Laten we dankbaar zijn voor onze vrouwelijkheid en met ons vrouwelijk hart de keuzes in ons leven maken. Denk eens na over de vraag: ‘Wie is jouw maatstaf? Op wie wil jij lijken?’

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs, evenementen en ander nieuws aangaande het project? Vul dan je e-mail in, en je ontvangt een wekelijkse update met alle nieuwtjes! 

Je gegevens zijn veilig en worden niet aan derden bekend gemaakt.

Geabonneerd - kijk uit naar de bevestigingsmail!