Gisteravond bij het naar bed brengen van mijn oudste dochter waren we aan het bidden, en ik vroeg aan haar: Waar wil jij Jezus voor bedanken? Ze noemde een aantal dingen, waaronder: dat we genoeg geld hebben voor feestjes. Ik kan me niet herinneren dat ik op mijn zesde ervan bewust was dat feestjes geld kostten, maar ik was er wel door getroffen dat zij het blijkbaar dus niet als een vanzelfsprekendheid beschouwde.

In deze decembermaand heb ik soms het idee dat ik mijn kinderen enorm aan het verpesten ben: we overladen ze met cadeaus, terwijl ze eigenlijk prima tevreden waren. Aan het einde van de maand hebben ze zoveel cadeaus gehad, dat ze nauwelijks nog blij kunnen zijn als ze iets krijgen. We doden een beetje de dankbaarheid. Zelf ben ik ook niet meer zo blij als ik iets krijg dan toen ik nog kind was. Ik ben ook veel dingen als vanzelfsprekend gaan beschouwen.

Ook in een relatie gebeurt het snel dat je alles wat de ander doet, en zelfs de ander als persoon, als vanzelfsprekend gaat beschouwen. Omdat we iedere dag liefde van hem krijgen, voelt het niet meer als een ‘cadeau’ en vergeten we snel alles aan hem waar we dankbaar voor mogen zijn.

Als we onszelf bewust proberen te maken van hoe dankbaar we mogen zijn, zal er echt een glans over ons leven komen. Ik had het hier laatst met Chiara over en zij noemde dit ‘de kracht van dankbaarheid’. Het kan soms echt wel lastig zijn om dankbaar te zijn. Ja, natuurlijk zijn we allemaal blij dat we een dak boven ons hoofd hebben en iedere dag genoeg te eten hebben, maar er is meer nodig om gelukkig te zijn. Dat ene grote ding dat een schaduw werpt over je leven, kan behoorlijk in de weg zitten.

Maar dankbaarheid staat absoluut los van dat wat we wel of niet hebben. Dankbaarheid is een houding die voortkomt uit een besef dat we eigenlijk helemaal niemand zijn en niets verdienen. Ik hoor je denken: ‘huh’? Maar het is echt zo. Ik wil je uitdagen om eens even de tijd te nemen, tijdens je gebed of een ander stil moment, om echt even te mediteren over dit feit.

Als je een beetje kennis hebt van het (katholieke) geloof kun je hier natuurlijk meteen tegen inbrengen: maar we zijn toch allemaal geschapen als kinderen van God? We zijn toch het hoogtepunt van de schepping? Dat is helemaal waar, en het voelt ook wel paradoxaal om dit te zeggen omdat ik ook zo graag aan mensen duidelijk wil maken hoe waardevol ze zijn (wat we ook écht zijn!). Maar het verschil zit ‘m hierin. Wij zelf zouden niets zijn, als de Liefde van God er ook niet was. Met andere woorden, alle waarde die wij hebben, hebben wij gekregen. Niet omdat we het verdienen, maar gewoon omdat God het zo wilde.

Wat een cadeau! Dankzij Zijn genade mogen we Zijn kinderen worden! Geen wonder dat we soms niet dankbaar zijn met de boontjes op ons bord. Hoe onbenullig is dat, als je het vergelijkt met deze grote gave! Als we niet voldoende inzien hoe groot de gave van ons leven is, en van de waarde die wij hebben gekregen, beschouwen we het als vanzelfsprekend, of erger nog, denken we dat we het verdienen. Dat we er ‘recht’ op hebben. Dan is niets wat we krijgen ooit nog goed genoeg, omdat we het grootste cadeau dat we maar kunnen krijgen niet erkennen als een gave.

Ik betrap mezelf er vaak op dat ik wel hou van spullen. Kleine spullen, kleding of dat ik zelfs verlangend kijk naar mooie auto’s of grote huizen. Nu ga ik proberen om deze decembermaand bij alles wat ik krijg, de relativiteit ervan proberen in te zien. Heel paradoxaal eigenlijk; hoe minder belangrijk je het vindt, hoe blijer je ermee kan zijn. Omdat je dan niet alleen maar méér wilt, maar oprecht tevreden en dankbaar kunt zijn.

Ik wil jullie uitdagen om deze advent, waarin we toeleven naar het grootste cadeau dat God ons kon geven, iedere dag stil te staan bij iets waarvoor we dankbaar mogen zijn. En vergeet dus niet ook na te denken over het feit dat wij Zijn kinderen mogen zijn, ook een cadeau is!

“In liefde heeft Hij ons voorbestemd zijn kinderen te worden door Jezus Christus, naar het welbehagen van zijn wil, tot lof van de heerlijkheid van zijn genade.” – Ef. 1:5-6

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs, evenementen en ander nieuws aangaande het project? Vul dan je e-mail in, en je ontvangt een wekelijkse update met alle nieuwtjes! 

Je gegevens zijn veilig en worden niet aan derden bekend gemaakt.

Geabonneerd - kijk uit naar de bevestigingsmail!