Sinds ik moeder ben, op mezelf woon en niet meer afhankelijk ben van mijn ouders, mis ik het af en toe wel eens een beetje om gewoon verzorgd te worden. Dat jij niet eindverantwoordelijke bent voor hoe het er thuis uit ziet, maar dat er altijd iemand anders is die het uiteindelijk wel voor je regelt. Hoe heerlijk het ook is om zelfstandig te zijn, dit is toch een dingetje waar ik soms best naar kan terug verlangen.

Als ik nadenk over Pasen, en over wat Jezus voor ons heeft gedaan: het offer, de opstanding en onze verlossing aan het kruis, dan voel ik die afhankelijkheid zoals ik die ook voelde toen ik nog thuis woonde. Ik weet dat er voor me gezorgd wordt, voorbij de grenzen van mijn eigen kunnen.

Droom groots en ga ervoor
Tegenwoordig zijn we zo gebrand op dat je voor jezelf moet zorgen, dat je van niemand afhankelijk bent en dat je je leven helemaal zo kunt maken zoals je dat zelf wilt. Dat niemand daar invloed op heeft, behalve jij. En ik kan me best voorstellen dat dit voor veel mensen een aantrekkelijke en ook motiverende boodschap is. Laat je door niets tegenhouden, als jij het wilt, dan kan het. Droom groots en ga ervoor.

Maar (en nu ga ik even de psycholoog uithangen) het zou me niets verbazen als deze mindset de oorzaak zou zijn van zoveel burn-outs. Als alles in onze eigen handen lag, en als we alles zouden kunnen wat we willen, dan ligt het dus aan mij dat ik dat nog niet bereikt heb. Dan moet ik misschien maar nog wat harder gaan werken, dan lukt het misschien wél. Of misschien moet ik eerst aan mezelf werken, ik heb nog niet de goede kwaliteiten die ik nodig heb. Wat als het me niet gaat lukken? Dan ben ik een mislukking. Waarom kunnen anderen het wel en ik niet? Het idee dat álles in mijn eigen handen zou liggen, zou mij vrij veel stress geven.

Blij met mijn beperkingen
Gelukkig weet ik dat ik het zelf toch niet kan. En het klinkt misschien heel controversieel, in deze tijd waarin al onze successen maakbaar zijn. Maar ik ben echt ontzettend blij dat ik beperkt ben. Ik weet dat ik niet perfect ben, en daar heb ik vrede mee omdat ik weet dat ik gedragen word. Ik weet dat er Iemand is, die wél perfect is, die aan mijn kant staat. Die mij altijd helpt als ik dat nodig heb. Die mij de kracht geeft als ik dat nodig heb.

En natuurlijk streef ik ernaar om steeds beter te worden, en natuurlijk moeten we hard werken om successen te boeken. Maar het geeft zoveel rust om te weten dat we het niet alleen hoeven te doen! En als het niet lukt, dan kunnen we 2 dingen doen: opnieuw beginnen, met frisse moed (en als dat nodig is vergeving) en nieuwe kracht, of berusten in het feit dat dat nu niet is wat God van ons vraagt, en Hem vragen wat Hij dan wel van ons wil. ‘Vertrouw bij je werk op de Heer, en Hij zal je plannen laten slagen.’ – Spreuken 16:3. Weet dat als God met je is, Hij de plannen zal laten slagen die goed voor je zijn, die je gelukkig zullen maken en die jou en de mensen om jou heen betere mensen zullen maken.

Ik denk dat Jezus dit duidelijk heeft willen maken met Zijn offer voor ons aan het Kruis: dat we er niet alleen voor staan. Hij is bij je. En we hebben ook een Moeder in de Hemel, die altijd naar ons om kijkt. Zoals we soms zelf naar onze moeder gaan voor raad of troost, hoe oud we ook zijn, zo kunnen we ook bij onze Hemelse mama even op schoot kruipen, tegen haar schouder aan huilen en zeggen dat het ons even niet alleen lukt. En wees verzekerd dat ze je zal helpen.

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs, evenementen en ander nieuws aangaande het project? Vul dan je e-mail in, en je ontvangt een wekelijkse update met alle nieuwtjes! 

Je gegevens zijn veilig en worden niet aan derden bekend gemaakt.

Geabonneerd - kijk uit naar de bevestigingsmail!