Moeder-zijn, dat is iets waar ik, als vrouw, veel naar verlang. Vaak denk ik dat ik dit moederschap pas kan uitoefenen als ik eenmaal getrouwd ben, en kinderen heb. Maar er is ook zoiets als geestelijk moederschap, waartoe iedere vrouw op elk moment geroepen is. Voor dit moederschap hoef je geen roeping tot het huwelijk of fysieke kinderen te hebben. Wat is geestelijk moederschap?

Zorg dragen en zelf-gave
Bij het geestelijk moederschap staan twee elementen centraal: zorg dragen en zelf-gave. Als we om ons heen kijken dan zijn er genoeg mensen die zorg nodig hebben. Denk aan de studiegenoot bij wie de studie niet lekker loopt, of aan een vriendin die even een luisterend oor nodig heeft, denk aan je ouders of oma/opa die een helpende hand nodig hebben, etc. Als vrouw mogen wij zorg dragen voor mensen om ons heen, net als een moeder dat doet voor haar kinderen. En op die manier kunnen wij die mensen onze ‘geestelijke kinderen’ noemen. Kijk eens extra om je heen, besteed eens wat meer tijd aan anderen, en minder aan je mobiel, computer, etc. en je zult merken dat er genoeg mensen om je heen zijn die jouw ‘moederschap’ hard nodig hebben! Vaak betekent dit ook dat je jezelf helemaal moet geven, of dat je andere dingen opgeeft. Je geeft jezelf helemaal als je volledig naar andermans verhaal luistert, zonder telkens op je mobiel te kijken of te denken aan hoe laat je weg moet of wat je nog allemaal moet doen. Door deze volledige aandacht voelt de ander zich ook echt geliefd! Ook kun je zorgdragen voor anderen door voor hen te bidden! Dit is ook een vorm van moeder-zijn.

Voorbeeld van Liefde
Het belangrijkste wat wij als geestelijke moeders mogen doen is: een voorbeeld zijn van liefde. In alles wat wij doen, studeren, sporten, koken, werken, luisteren, mogen wij Gods Liefde doorgeven. En dit kan alleen door een goede vriendschap met Hem te hebben! Alleen als wij dicht bij Hem leven (door gebed, Bijbel lezen, Aanbidding, Eucharistie, etc.), kunnen we op Hem gaan lijken, en Zijn Liefde doorgeven. Dit vergelijk ik vaak met een vriendschap met vrienden. Ik merk dat ik op mijn vrienden ga lijken als ik ze veel zie, of als ik zelfs met hen samenwoon. Of als ik wat langer bij mijn ouders thuis ben, dan merk ik dat ik meer op mijn moeder ga lijken in wat ik doe, hoe ik praat, etc. Zo is het ook met onze Vader! Door tijd met Hem door te brengen, kunnen we op Hem gaan lijken in ons hele zijn!

Moeder Maria
Ons grootste voorbeeld van het geestelijk moederschap is natuurlijk onze Mama: Maria! Zij is de Moeder van de hele Kerk, oftewel, van ieder van ons! En wij kunnen haar dus als voorbeeld nemen. Het helpt bijvoorbeeld om in de Bijbel (in de hoofstukken Mattheüs, Marcus, Lucas en Johannes) te lezen hoe zij handelde, hoe zij omging met Jezus en met alle mensen om hem heen, hoe zij volledig alle mensen om haar heen lief had! Ook zijn er vele boeken over Maria en haar eigenschappen geschreven. Wat kan helpen is om gewoon langere tijd naar een afbeelding van haar te kijken, om dit in je op te nemen, en om hierbij te bedenken wie zij is. Ook mogen wij haar altijd om hulp vragen door gebed, de rozenkrans, etc.!

Zelf merk ik dat ik vaak denk aan alles wat ik nog moet doen, terwijl ik naar een ander luister. Ik wil hier graag de komende tijd aan werken, om echt tijd te maken voor anderen. Om niet alleen fysiek naar hen te luisteren, maar ook met mijn hele aandacht! En zo hoop ik dat ik mijn verantwoordelijkheid goed op mij mag nemen; namelijk dat ik alle kinderen die God op mijn pad stuurt, dichter naar Hem mag brengen in mijn voorbeeld van Liefde, en door zorg voor hen te dragen en mijzelf aan hen te geven.

Als laatste: vaak denk ik na over wat mijn roeping is, en ik focus mij veel op wat God van mij in de toekomst vraagt. Vraagt Hij mij om te trouwen (fysiek moeder) of om zuster te worden (geestelijk moeder)? Maar hierbij mag ik telkens beseffen, dat één ding vast staat (of je je roeping nu wel of niet weet): Ieder van ons wordt geroepen om geestelijk moeder te zijn, op dit moment, voor de mensen om je heen.

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs, evenementen en ander nieuws aangaande het project? Vul dan je e-mail in, en je ontvangt een wekelijkse update met alle nieuwtjes! 

Je gegevens zijn veilig en worden niet aan derden bekend gemaakt.

Geabonneerd - kijk uit naar de bevestigingsmail!