Sinds ik van Instagram af ben, merk ik dat ik een stuk minder oneliners over motivatie te zien krijg. Mijn tijdlijn stond vaak vol met, vaak ironische, motivatieteksten die mijn vrienden en vage kennissen hadden besloten te delen. Ik vermoed dat ik een goed deel van mijn leven op een bank of in bed heb doorgebracht met het scrollen door motivatieteksten. Maar waar had ik nu precies last van als ik me niet los kon maken van mijn dagelijkse input motivatieteksten om daadwerkelijk iets te gaan doen? Luiheid? Somberheid? En belangrijker nog: hoe zorg je ervoor dat je echt iets gaat doen? In deze blog een uitleg over ‘acedia’ en, nog belangrijker, praktische tips om van de bank te komen!

Toen ik eenmaal Instagram verwijderd had was het probleem uiteraard niet opgelost. In plaats van Instagram ging ik nu simpelweg op bed liggen met een paar boeken en stelde ik een beetje moedeloos mijn dagelijkse taakjes uit. Een paar weken geleden kwam ik echter een boek tegen dat me echt heeft geholpen. Het boek heet: ‘The Noonday Devil: Acedia, the Unnamed Evil of our Times” en is geschreven door Benedictijn Jean-Charles Nault. De titel betekent zoveel als ‘De Middag Duivel: Acedia, Het Ongenoemde Kwaad van onze Tijd’.

De Middag Duivel? Wat heeft dat met mij te maken?
De Middag Duivel dus, genoemd naar de duivel die in het begin van het christendom rond een uur of twaalf de woestijnvaders gingen lastigvallen. Ik begreep niet zo goed waarom de Middag Duivel mij zou lastigvallen, ik ben immers toch geen woestijnvader die altijd om zes uur opstaat en maar een keer per dag eet? Mijn luiheid kent geen rooster maar komt wel vaker op de dag langs. Maar de Middag Duivel of eigenlijk de hoofdzonde Acedia is niet alleen maar luiheid. Acedia is moeilijk te definiëren maar kan wel herkend worden aan dingen als instabiliteit, teveel bezig zijn met je gezondheid, te veel of te weinig eten, telkens op zoek zijn naar een andere werkplek, nalatigheid of een algemeen gevoel van moedeloosheid. Het meest kenmerkende is dat je het gevoel hebt dat je nooit gaat bereiken wat je moet bereiken en dat het, kort gezegd, allemaal geen zin heeft. Je hebt geen innerlijke kracht en dus vlucht je als het ware in luiheid.

Zoals je merkt heeft het veel kenmerken, maar niet getreurd: zelfs de meeste heiligen hebben hier ook altijd tegen moeten vechten. En het goede nieuws? Met de kracht van God hebben ze het overwonnen, en konden ze met een blijmoedige geest in het leven staan.

Jezelf straffen omdat je bijvoorbeeld ‘geen discipline hebt’ of ‘dingen slecht geregeld hebt’ helpt waarschijnlijk niet zo goed. En laat je niet afschrikken door het woord ‘duivel’. Dit hoeft ons geen angst te geven, maar juist moed, omdat we weten dat we dit samen met God zonder meer kunnen overwinnen.

Maar wat helpt dan wel om jezelf te motiveren?
De volgende vijf dingen uit het boek kunnen je misschien helpen:

  1. Tranen:In het boek wordt een prachtige beschrijving gegeven van hoe tranen je kunnen helpen om los te komen van de Middag Duivel. Een korte samenvatting is dat wanneer je Acedia wilt overwinnen je eigenlijk troost en bemoediging nodig hebt. Uiteindelijk blijven we voor God allemaal een kind en hebben we Hem nodig om ons te troosten, te bemoedigen. Maar misschien kun je bij iemand anders je moedeloosheid kwijt, je geestelijk leidsman bijvoorbeeld.
  2. Bidden en werken: Dit is natuurlijk het motto van de Benedictijner orde (Ora et Labora), maar een kort afgebakend taakje afmaken kan al goed helpen tegen je moedeloosheid. Vraag de Heer om je te helpen om een klein werkje af te maken en je zal zien dat je Acedia soms als sneeuw voor de zon verdwijnt.
  3. Contradictie: Don Jean-Charles bedoelt met contradictie dat je de negatieve gedachten die je hebt gaat tegenspreken met Bijbelcitaten of met een klein gebed dat je altijd paraat hebt om de gedachten mee weg te drijven. Dit kan een citaat zijn uit de brieven van Paulus maar mijn lievelingscitaat in dit soort situaties is Wijsheid 3: ‘De zielen van de rechtvaardigen echter zijn in Gods hand en geen foltering zal hen deren.’ (Willibrordvertaling 1975).
  4. Het leven is eindig: Door je even te richten op het feit dat het leven tijdig is en alles voorbijgaat kun je soms net dat stukje energie krijgen om jezelf weer over de moedeloosheid heen te helpen. Volgens Don Jean-Charles zou je zelfs kunnen mediteren over de Dood maar ik vond dat eerlijk gezegd een beetje heftig. Wel kun je mediteren over het Eeuwig Leven, waar we uiteindelijk allemaal onze blik op vestigen.
  5. Volharding: Volharding als je moedeloos bent door Acedia klinkt misschien zwaar maar het is best simpel. Door trouw te blijven aan je levensstaat zoals hij nu is, de plichten die je nu hebt te doen, zul je Acedia overwinnen. Door je vast te houden aan je dagelijkse taken als aan een trapleuning en door te klimmen in vertrouwen dat God je zal steunen zul je de Middag Duivel verslaan en groeien als persoon.

Ik heb het advies opgevolgd en ik moet zeggen dat het verslaan van de Middag Duivel met de dag beter lijkt te gaan, natuurlijk alleen dankzij de hulp van de Heilige Geest! Ik hoop dat jij, lieve lezer, er ook iets aan hebt.

Boek: The Noonday Devil

Disclaimer: Misschien goed om aan te geven dat als je last hebt van een slechte stemming er natuurlijk altijd meer aan de hand kan zijn dan in dit artikel vermeldt staat. Zoek in dat geval altijd hulp bij iemand zoals je huisarts of een geestelijk begeleider!

 

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs, evenementen en ander nieuws aangaande het project? Vul dan je e-mail in, en je ontvangt een wekelijkse update met alle nieuwtjes! 

Je gegevens zijn veilig en worden niet aan derden bekend gemaakt.

Geabonneerd - kijk uit naar de bevestigingsmail!