“Life, in the end, has only one tragedy: not to have been a saint”- Léon Bloy.
Heilig worden werkt een beetje als bruin worden. Je wordt niet uit jezelf bruin, de zonnestralen maken je bruin. Maar jij moet wel buiten gaan staan! Zo maakt Gods genade je heilig als jij ervoor gaat. God is een gentleman, hij dwingt je niet. Maar jíj zet de stap en Hij doet je vliegen met Zijn genade. Dus laten we ervoor gaan! Hier zijn vijf stappen die je helpen in heiligheid.

  1. Lach naar iedereen die je tegenkomt

“Houd van je naaste zoals van jezelf”. Maar hoe daarmee te beginnen? Hoe kan je dat nou echt vormgeven in je leven in plaats van alleen maar het vaak te denken? Een grote stap daarin is te lachen naar iedereen die je tegenkomt. Toen ik deze opdracht voor het eerst hoorde wilde ik het wel proberen, maar ik vond het ook een beetje vaag gedoe. Straks voel ik me helemaal niet blij, is het dan wel goed om te blijven lachen naar iedereen? Moeder Teresa hielp me hierdoorheen. Dit is wat zij zei:
“I will never understand all the good that a simple smile can accomplish.”
“Every time you smile at someone, it is an action of love, a gift to that person, a beautiful thing.”
“Let us always meet each other with a smile, for the smile is the beginning of love.”

Een glimlach is dus een geschenk dat je geeft! Iets wat je aan iedereen kan geven! En als je er moeite voor doet, als je bewust lacht naar het kassameisje, zal je merken dat het de liefde van God is die je doorgeeft door jouw eigen lach. Als je me niet gelooft: kijk maar naar de glimlach van Moeder Teresa. Die is out of this world! 🙂

  1. Laat Jezus je liefhebben

Neem de tijd om Jezus’ liefde te ontvangen, zodat je het ook beter kan doorgeven. Dit kan super goed voor het Allerheiligste, maar ook in de natuur zijn of in een gebedshoekje in je kamer. Neem een moment van stilte, ik neem vaak vijf minuten, waarin je even probeert niet bezig te zijn met je eigen gedachten. Maak het stil en laat Hem je liefhebben. 🙂

Once a man was asked: “What did you gain by praying regularly?” The man replied: “Nothing… but let me tell me what I lost; anger, ego, greed, depression, insecurity and Fear of death.”

  1. Bid de rozenkrans

Vind maar eens een heilige bij wie Maria niet een grote rol heeft gespeeld! Het is heel erg belangrijk om dicht bij Maria te blijven, omdat zij je naar Jezus brengt. Mij hielp hierbij ook de houding die je hierbij moet aannemen: een houding van vertrouwen. Als ik de rozenkrans bid, laat ik mijn eigen kritiek achter die zich afvraagt wat het voor zin heeft om te herhalen. Ik vertrouw op Maria en ontvang de vruchten die het geeft: een grotere liefde voor mensen om je heen en dichterbij Jezus zijn. 🙂 Bid het ook en ervaar wat ik bedoel!

Een paar tips voor het rozenkrans bidden:
– Het is een combinatie van fysiek, gesproken en spiritueel gebed. Je lichaam bidt door je houding, bijvoorbeeld knielen. Je stem spreekt de woorden. En je geest overweegt de geheimen (delen van het leven van Jezus) en intenties die je hebt.
– Bid het samen met iemand anders! Zo groei je samen in vriendschap én naar Jezus!

  1. Lees heiligenboeken voor perspectief

Als je een boek leest van heiligen besef je dat je nog zo ongelooflijk ver te gaan hebt. Dat moet je niet hopeloos maken vanwege je eigen weinige kunnen, maar juist hoopvol! Jij kan nog zoveel heiliger worden met Gods genade! Enkele boeken die ik heb gelezen en mij heel erg hebben geholpen: Fatima in Lucia’s own words; ‘Kom wees mijn licht’ van Moeder Teresa; Het dagboek van Zuster Faustina .

  1. Volg de inspiraties van de Heilige Geest

Gods Geest geeft je stappen in die je kan zetten. Stappen die speciaal op jou van toepassing zijn, waarbij jij jouw talenten kan inzetten voor Hem. Volg de kleine dingen die Hij je toont. Als je laat zien dat je Hem vertrouwt met de kleine dingen, vertrouwt Hij je met grootse genade. Kijk maar bij de heiligen. Wees niet bang om gek te zijn omdat niemand het doet. Maar vertrouw op Hem en volg Hem!

Tot ziens in de hemel! 🙂
Margreet

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs, evenementen en ander nieuws aangaande het project? Vul dan je e-mail in, en je ontvangt een wekelijkse update met alle nieuwtjes! 

Je gegevens zijn veilig en worden niet aan derden bekend gemaakt.

Geabonneerd - kijk uit naar de bevestigingsmail!