Lieve lezeressen

Vandaag schrijf ik een blog over een mooi en heel belangrijk onderwerp. Ik ga binnenkort trouwen, met de beste man die je je maar kunt voorstellen. ? We kennen elkaar inmiddels door en door, en ik hou ontzettend veel van hem, iedere dag meer. We weten van elkaar dat we onze levens met elkaar willen delen, en dat we helemaal voor elkaar willen gaan. Soms vind ik het daarom lastig om te blijven bedenken waarom we met fysieke gemeenschap nog zouden wachten, terwijl we op alle andere gebieden al zo voor elkaar gekozen hebben en al zo dicht naar elkaar toe gegroeid zijn. Ik heb er veel over nagedacht en over gelezen, en uiteindelijk kwam ik tot vijf redenen die hopelijk ook voor jou duidelijk maken waarom de Kerk ons de wijsheid van de zuiverheid tot aan het huwelijk voorhoudt:

  1. We zullen onze gevoelens voor onze vriend kunnen plaatsen daar waar ze horen te zijn.

Als je verkering hebt, ben je bezig elkaar te leren kennen. Doordat je veel met elkaar omgaat, veel met elkaar praat, kun je steeds beter zien of hij een goede man voor jou, en een goede vader voor je kinderen zal kunnen gaan worden.

Natuurlijk zijn we altijd in het begin stapelverliefd op onze vriend. Alles wat hij doet is goed en mooi. Dat is aan de ene kant goed, want dat maakt ons meer bereid om ons best voor hem te doen, maar aan de andere kant kan het ook misleidend en onrealistisch zijn. Als we in dit stadium al gemeenschap hebben, laait een enorme hoeveelheid gevoelens voor hem op, terwijl je hem nog niet eens hebt kunnen zien zoals hij écht is, omdat je verblind was door je verliefdheid. Het is nog geen echte liefde die hierbij een rol speelt, omdat je hem nog niet goed genoeg kent. Hierdoor is eigenlijk de balans helemaal scheefgetrokken. Je geeft je vriend de meest ultieme uiting van liefde, voor altijd, maar je hebt je hart nog niet op die manier aan hem kunnen geven. Als we wachten, leren we hem kennen zonder dat er iets in de weg staat, en kunnen we veel meer van hem houden!

  1. Het leert ons om de ander meer lief te hebben.

Mijn ouders zeggen altijd: ‘Liefde is een werkwoord’. Het klinkt niet erg romantisch maar ik snap wel wat ze ermee willen zeggen. Aan liefde moet je altijd blijven werken. Liefhebben gaat om geven. Jezelf helemaal geven. Het gaat niet om nemen, het gaat in een relatie niet om jezelf. Wanneer je seksualiteit – en de ander – gebruikt om jezelf te bevredigen, dan is het een nemende liefde. Als we seks hebben wanneer we er maar zin in hebben, lijkt het meer op een dierlijke drift dan op de diepste uiting van een trouw levenslang liefdesverbond. Als je kunt wachten tot het huwelijk met het geven van jezelf aan de ander, dan weet je echt dat je alles voor hem over hebt, en je zal zien dat je liefde daardoor echt groeit. De seksualiteit is zoiets heiligs en intiems, dat ook eigenlijk de enige gepaste plaats daarvoor is binnen een context van wederzijdse trouw.

  1. Onze liefde is niet afhankelijk van omstandigheden.

Ik vind het soms best moeilijk om zuiver te blijven tot het huwelijk. Soms zegt mijn lichaam iets anders dan mijn hoofd, en dan kost het echt moeite. Maar weet, dat wanneer je getrouwd bent, er ook echt momenten zullen komen, dat je juist je best moet doen om wél liefde aan hem te betonen. Als je moe bent, of hij is kortaf en jij bent daardoor verontwaardigd, er kunnen zelfs soms hele periodes zijn waarin je moeite zal hebben om je liefde te betonen. Maar je liefde gaat veel dieper dan wel of geen zin hebben, en hij verdient het niet om afhankelijk te zijn van jouw humeur. Als we voor het huwelijk al weten dat we niet altijd meteen toegeven aan onze gevoelens, dan weten we dat we in staat zullen zijn ons hele leven van hem te blijven houden en voor hem te blijven gaan.

  1. Het is de grootste blijk van commitment die we aan onze man kunnen geven.

Het commitment dat je alleen voor je man wilt gaan is het grootste geschenk dat je hem kan geven. Dit laat je hem niet alleen zien door lief voor hem te zijn als je daar zin in hebt, maar ook door het daadwerkelijke commitment dat je naar hem maakt, de belofte die je hem doet op je trouwdag. Echte liefde is immers niet alleen gevoelens, het is ook een daad van de wil (ik ga voor je ook als ik me niet zo voel). Daarom is het waardevol het geschenk van de ultieme uiting van je gevoelens voor je man te bewaren totdat je ook het officiële commitment naar je man hebt gemaakt (en ja, het officiële commitment is het huwelijk, niet de verlovingsdag).

Kiezen om zuiver te blijven is ook een commitment. Daarin kun je je vriend tonen dat je trouw kan blijven aan beloftes die je voor jezelf (of voor God) gemaakt hebt. En daaraan kun je ook zien of je vriend daartoe in staat is.

  1. Het is een daad van vertrouwen, die overvloedig beloond zal worden.

Last but not least, een reden om zuiver te blijven tot het huwelijk is simpelweg omdat God dat van ons vraagt, door de Kerk. Misschien begrijpen we echt niet waarom God dit van ons vraagt. Maar dat is geen reden om het dan maar niet te doen. Is God niet oneindig veel wijzer dan wij? Hij weet echt wel wat goed voor ons is, dus laten we, als we het moeilijk vinden, maar gewoon vertrouwen op Zijn wijsheid. We mogen ervan uitgaan dat deze nederige houding in heel erg overvloedige genaden zal worden beloond!!

Het zoeken naar deze redenen heeft mij enorm geholpen in mijn overtuiging, en ik weet zeker dat ik ze nog terug zal lezen op momenten dat ik het weer moeilijk vind. Ik wil je ook echt aanmoedigen om, wanneer je het er moeilijk mee hebt, niet op te geven. Ga op zoek naar redenen, in het vertrouwen dat God dit niet zomaar als regel opstelt om ons te pesten. Hij wil ons alleen maar gelukkig zien!

Liefs,
Lidwine

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs, evenementen en ander nieuws aangaande het project? Vul dan je e-mail in, en je ontvangt een wekelijkse update met alle nieuwtjes! 

Je gegevens zijn veilig en worden niet aan derden bekend gemaakt.

Geabonneerd - kijk uit naar de bevestigingsmail!