Soms is het bij mij storm op ‘t meer: ik voel me dan gewoon STOM (logisch, want dat is de definitie van STorm Op ’t Meer…).  In dit Bijbelverhaal komen Jezus’ leerlingen met hun boot in een flinke storm terecht, nota bene nadat Jezus hun heeft opgedragen om alvast vooruit te varen zonder Hem. De wind begint te waaien (problemen/vervelende situaties komen opzetten), waardoor er hoge golven komen (angst) die de leerlingen flink van hun stuk brengen. Herkenbaar. Het verhaal van storm op ’t meer is voor mij een handleiding geworden om de moed niet te verliezen tijdens mijn STOM-momenten. Handleiding voor het gebruik van deze handleiding: lees éérst het Bijbelverhaal door (Matteus 14, 22-33) en dan de rest van de blog.

1. Jezus geeft de leerlingen expliciet de opdracht om er alleen op uit te varen, en tóch komen ze in een storm terecht! Het is niet dat de leerlingen iets fout hebben gedaan waardoor de storm komt, integendeel. Goede les, want ik verwacht vaak dat als ik iets doe voor/met God, het allemaal op rolletjes zal lopen en ik me er wel goed erbij zal voelen. Maar een goed gevoel is niet de graadmeter voor mijn relatie met God. Hij nodigt ons uit tot een diepere relatie met Hem: een relatie die verder gaat dan een goed gevoel. Het is makkelijk om van God te houden als je je fijn en happy voelt, je met je christelijke vrienden bent, en alles naar wens verloopt. De storm is de gelegenheid die God gebruikt om ons vertrouwen te leren: een vertrouwen die boven ons gevoel uitgaat. Enne… een storm is een puur natuurlijk weersverschijnsel: je ontkomt er niet aan. Een leven met God is – net als een leven zónder God 😉 –  geen garantiebewijs voor een zorgeloos leven. So we’d better start learning to deal with the storm 🙂 . Durven wij Hem te vertrouwen die over de hoge golven naar ons toe komt gelopen, die óók aanwezig is in de storm?

2. De leerlingen herkennen Jezus niet als Hij over het water loopt. Logisch, want de Jezus die ze nu zien, hebben ze nog niet meegemaakt. Ze kennen de Jezus die wonderen doet, zieken geneest, de superman-Jezus. Toch is dit dezelfde Jezus: Hij is nog steeds even goed als Hij altijd is. Petrus ziet dit als eerste en zet, (nadat hij Jezus om bevestiging heeft gevraagd) een stap in vertrouwen. Hij stapt uit z’n boot (z’n comfortzone), loopt over het water (zijn angsten) naar Jezus toe. Zolang Hij naar Jezus blijft kijken gaat het goed, maar als hij de hevige wind ziet (de grootheid/schijnbare onoverkombaarheid van z’n problemen), begint hij te zinken in zijn angst en twijfels. Dit laat Jezus niet toe: Hij trekt Petrus uit het water. Jezus laat niet toe dat we ten onder gaan aan dat wat ons ook overkomt. Gewoon niet. Zie dit als een bemoediging! En hou de focus op Jezus i.p.v. op het probleem (scheelt een hoop gezink…).

3. Jezus neemt Petrus mee naar de boot en de storm gaat liggen: Jezus is almachtig, en uiteindelijk gaat de storm liggen. Wanneer? Dat ligt in Zijn hand. God geeft ons niet een weersvoorspelling voor ons hele leven. Maar wel de garantie dat Hij naast ons staat: in de storm én in de zonneschijn.

Deze handleiding is trouwens niet exclusief en volledig, want God heeft handleidingen in overvloed en zijn Woord is onuitputtelijk. Dus neem vooral de tijd om deze handleiding aan te vullen, eens te gaan bidden met zo’n Bijbeltekst als deze. Het is de moeite waard!

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs, evenementen en ander nieuws aangaande het project? Vul dan je e-mail in, en je ontvangt een wekelijkse update met alle nieuwtjes! 

Je gegevens zijn veilig en worden niet aan derden bekend gemaakt.

Geabonneerd - kijk uit naar de bevestigingsmail!