Paus Johannes Paulus II, JPII, wie kent hem niet!
Afgelopen weekend was ik in een kerk waar ze een relikwie van hem hebben: een buisje met zijn bloed. Dit was verwerkt in een altaar (zie foto), en mensen konden erbij bidden. Ik heb er ook gebeden, en ik voelde me zo verbonden met hem! Hij is een heilige, dus we weten zeker dat hij in de hemel is. En het gave is dat hij in onze tijd leefde! Precies in die cultuur waarin wij nu leven. Daarom voelde ik mij zo met hem verbonden. Hij voelt voor mij echt als vriend  en grote broer. Hij is voor mij het goede voorbeeld in hoe ik kan streven naar heiligheid. Hij is een voorbeeld in hoe ik kan leven in deze wereld.
Wat raakt mij zo in hem?

” WEES NIET BANG”

Dit zei hij tegen de jongeren op de WJD (Wereld Jongeren Dagen, door hemzelf ingesteld. Wat een liefde voor jongeren!) , en dit was tijdens zijn hele pausschap zijn boodschap. “Wees niet bang! Open de deuren wijd voor Christus.” Zelf ben ik vaak bang voor van alles. Bang voor wat de toekomst brengt. Bang voor een tentamen. Maar vooral ook bang voor datgene wat God van mij vraagt. Dat Hij iets van mij vraagt wat ik niet wil of kan… Maar JPII, mijn grote broer, herinnert mij er telkens aan: Wees niet bang! Want als we Christus liefhebben dan zal Hij alles ten goede keren!  “Christus weet wat er in de mens omgaat. Hij alleen weet het. Hij alleen heeft de woorden van leven, ja, van eeuwig leven.” (JPII)

Hij zei tegen de jongeren (en vandaag zegt hij het ook tegen jou en mij): “Jullie zijn jong, en de paus is oud. 82 of 83 jaar oud is niet hetzelfde als 22 of 23. Maar de Paus herkent zich helemaal in jullie dromen en hoop. Ik heb in de grootste duisternis geleefd, onder harde totalitaire regimes, en ik heb genoeg bewijs gezien dat geen enkele moeilijkheid, nee, geen enkele angst zo groot is dat het de eeuwige hoop kan laten stikken… Laat die hoop niet doodgaan! Zet je leven in de hoop! Wij zijn niet een opsomming van onze zwaktes en falen; 

wij zijn een opsomming van de Vaders liefde voor ons en van onze capaciteit om een gelijkenis van Zijn Zoon te zijn.” (JPII)

Amen! Steeds als ik angst ergens voor heb, voor de toekomst, of misschien voor het feit dat iemand mij een ‘heilig boontje’ vindt, dan mag ik mij eraan herinneren: ik hoef niet bang te zijn: Hij geeft mij kracht, Hij wil het beste voor mij, en weet ook wat het beste voor mij is. Alleen HIJ kan mij redden en naar de Hemel brengen!

En wie is daarin een beter voorbeeld dan JPII: Hij leefde onder het communisme, in de oorlogen, hij heeft enorm geleden – fysiek en geestelijk -, hij heeft de Kerk 27 jaar lang geleid! En ondanks alles bleef hij altijd vreugde uitstralen, en kon hij zeggen: Wees niet bang!

Bekijk deze prachtige video over Paus Johannes Paulus II!

Paus Johannes Paulus heeft ook de Theologie van het Lichaam geschreven, lees hier meer!

 

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs, evenementen en ander nieuws aangaande het project? Vul dan je e-mail in, en je ontvangt een wekelijkse update met alle nieuwtjes! 

Je gegevens zijn veilig en worden niet aan derden bekend gemaakt.

Geabonneerd - kijk uit naar de bevestigingsmail!