In ons leven zijn er veel momenten waarin we wachten: wachten op de bus; wachten op een vriendin; wachten op duidelijkheid over de toekomst; wachten op een teken van God… Wachten lijkt vaak nutteloos, saai, langdurend. Ik merk zelf dat ik tijden van wachten zoveel mogelijk opvul: als ik wacht op de bus dan check ik mijn telefoon; als ik wacht op duidelijkheid over de toekomst ga ik zelf maar zoveel mogelijk dingen doen en ondernemen om het wachten op te vullen.

Wachten krijgt echter een heel andere betekenis als we het omzetten naar verwachten. Laten we als eerste even het woordenboek erbij pakken om de betekenis van verwachting op te zoeken: 1) afwachting; 2) hoop; 3) uitzicht; 4) vertrouwen; 5) zwangerschap (cool hea!).

In een periode van wachten en onduidelijkheid over de toekomst merk ik dat ik vaak een beetje onzeker word over Gods plan met mijn leven, over mijn eigen kunnen, over het waarom van het wachten – er lijkt niks te gebeuren. Maar ik mag dit omzetten naar verwachten, op twee manieren:

1. Verrassende verwachtingen voor vandaag
Ook al weet ik niet wat God van mij vraagt voor de toekomst, ik mag voor vandaag verrassende dingen van Hem verwachten! ‘s Ochtends zeg ik: “Heer, dank U wel dat U vandaag weer verrassende dingen voor mij in petto heeft.” Hierdoor ben ik attent op wat God nu in mijn leven doet, hoe Hij vandaag voor mij zorgt. Door alle dingen heen: door die mooie vlinder, door het lekkere ijsje, door het mooie gesprek… Paulus moedigt ons ook aan om in geloof, in hoop, te leven:
“En wat is het geloof? Het geloof is een vaste grond van wat wij hopen, het overtuigt ons van de werkelijkheid van onzichtbare dingen. Geloof doet ons zien, dat het heelal tot stand is gekomen door Gods woord, zodat het zichtbare ontstaan is uit het onzichtbare.”
(Hebreeën 11: 1 & 3)

Oké, wat ik nu ga zeggen heb ik pas later toegevoegd aan deze blog, want God had mij verrast, nádat ik deze blog had geschreven J Ik had het even nodig om met iemand te kletsen en om gelovige mensen in mijn omgeving te leren kennen… Nu zag ik een leeftijdsgenootje in de H.Mis, die ik wel eens op een katholiek evenement had ontmoet, maar wij hadden elkaar nooit hier gezien of verder echt gesproken. Dus wij gingen samen een drankje doen na de H.Mis, en guess what: wij wonen allebei in deze omgeving, zijn ongeveer dezelfde leeftijd, zij kan mij in contact brengen met een katholieke gemeenschap… En het was vooral erg gezellig. Ja, dit was echt een verrassing van God!

2. Verrassende verwachtingen voor de toekomst
God is je, in tijd van wachten en verwachten, aan het voorbereiden op de toekomst.
Ja, ook al geloof ik dat misschien nu niet. Er zijn vele voorbeelden in de Bijbel hiervan, maar het meest ultieme voorbeeld is natuurlijk Jezus zelf: Hij heeft 30 jaar lang in ‘stilte’ geleefd, zonder er direct op uit te kunnen gaan. Maar Hij wist en vertrouwde dat deze tijd een tijd van voorbereiding was op zijn missie. En hoe leefde hij deze voorbereidingstijd? Door veel tijd door te brengen met God in gebed.

Een getrouwde vriendin, nu moeder van een jong gezin, vertelde mij dat ze, toen ze student was, bijna dagelijks naar de Aanbidding ging. Toen had ze hier tijd voor, en, ook al ‘voelde’ ze niet altijd iets, en moest ze zich hier toe zetten, toch bleef ze gaan. En het is nu pas dat ze weet waarom. Ze zegt namelijk dat ze, nu ze minder tijd heeft voor bidden door de zorg voor haar jonge gezin, nog steeds leeft van die uren van Aanbidding die ze toen heeft gehad. God heeft haar toen veel genade geschonken, waar ze nu nog op voorleeft. Klinkt heel gek misschien en mysterieus, maar ja, God is nu eenmaal heel mysterieus 😉

En laat je in het verwachten niet ontmoedigen! Dat is denk ik mijn grootste valkuil, om mij telkens te laten ontmoedigen door alle leugens die er door mijn hoofd gaan: “dit is nergens goed voor”, “je bent het niet waard”, “je bent niet goed genoeg”… Maar, “you’re playing with the devil girl!” (je speelt met de duivel, meid), is wat een oudere vrouw een keer tegen mij zei. Deze gedachtes zijn de grootste leugens. Dus, schrijf ze op, spreek ze tegen iemand uit, zodat de duivel er niet meer mee kan spelen, en herinner je altijd:

                “De Heer gaat voor je uit, Hij zal met jou zijn: Hij geeft je niet prijs en laat je niet in de steek. Wees dus niet bang of bevreesd.”  (Deuteronomium 31, 8)

En, je roeping is niet zoveel mogelijk presteren, of precies weten wat je moet doen, maar: Liefhebben. En dat kan op elk moment, waar je ook bent. 

Dus, ik daag je uit om, samen met mij, het wachten om te zetten in verwachten. Dit gebeurt niet van de een op de andere dag. Net zoals het tijd en moeite kost om een taal te leren, kost het ook tijd en moeite om het wachten in verwachten om te zetten. Wat ik merk wat hierbij helpt is om het echt telkens in gebed, liefst bijvoorbeeld in de Aanbidding of stille tijd, te overwegen: wat betekent wachten voor mij? Wat verwacht ik van God? Waarin vind ik het wachten moeilijk?
En hoe zet je wachten nog meer om in verwachten? Breng tijd door met God in gebed, bouw goede vriendschappen op, help anderen, lees opbouwende boeken. Zet het wachten om in verwachten, wees hoopvol en laat je verrassen!

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs, evenementen en ander nieuws aangaande het project? Vul dan je e-mail in, en je ontvangt een wekelijkse update met alle nieuwtjes! 

Je gegevens zijn veilig en worden niet aan derden bekend gemaakt.

Geabonneerd - kijk uit naar de bevestigingsmail!