Een tijdje geleden was ik erg geraakt door een Instagram live van Emily Wilson. Ze had het over tijden van verandering, transition en adjustment. In een periode waarin mijn hele leven aan het veranderen is – ik bereid me voor op het huwelijk, ben een nieuwe studie begonnen, terug naar het ouderlijk huis verhuisd, en op zoek naar een halftijdse baan – was dit net wat ik nodig had. Dit is wat zij zei, en het is zo simpel als wat. “Het is ok om je overweldigd te voelen. Het is ok om het gevoel te hebben dat je even geen grond meer onder je voeten hebt, hoe happy die veranderingen in je leven ook zijn.”

Ze gaf ook nog 3 tips om met veranderingen om te gaan, die ik graag met jullie wil delen. Ten eerste: schrijf elke avond iets positiefs op over je dag. Waarom niet de Advent nemen om je daarin te oefenen? In het zien van het goede, zelfs in moeilijke tijden en in het dankbaar zijn voor de mooie momenten.

Ten tweede is het ok om het verleden te missen of onzeker te zijn over de toekomst, maar moeten we proberen in het heden te leven. Vraag God om je te helpen aanwezig te zijn in elk gesprek, in alles wat je doet, om niet met je gedachten af te dwalen, maar in het hier en nu te blijven.

Ten derde is het belangrijk om te bidden. In een leven vol veranderingen, wanneer je een nieuwe job of studie begint, verhuist, aan een nieuwe relatie werkt, en in een wereld waarin alles rondom ons vliegensvlug evolueert, belooft God dat Hij steeds dezelfde blijft. We lezen het in de brief aan de Hebreeën 13, 8: “Jezus Christus is dezelfde, gisteren, vandaag en tot in eeuwigheid.” Of in de brief van Jacobus 1, 17: “Elke goede gave, elk volmaakt geschenk daalt neer van boven, van de Vader der hemellichten, bij wie geen verandering is of verduistering door omwenteling.” Als we op Hem kunnen leren vertrouwen en ons leven op Hem bouwen, zullen we nooit uit het lood geslagen zijn.

Ik zou er nog aan toe willen voegen dat de Kerk ons net tijden van transitie geeft om ons te bekeren. In het kerkelijk jaar zijn heel wat ‘tussenmomenten’, momenten van wachten. Tijdens de Advent wachten we op Kerstmis, tijdens de vastentijd op Pasen, vier weken, 40 dagen, nog eens 40 dagen tot Pinksteren, 50 tot Hemelvaart. Dat zijn geen periodes om ons onzeker te doen voelen, angstig te zijn, ongeduldig te worden, maar momenten van hoop, momenten van voorbereiding op iets moois, momenten waarop we licht en vrede en vreugde mogen verwachten en momenten waarin we ons mogen bekeren om God steeds een beetje meer te gaan vertrouwen.      

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs, evenementen en ander nieuws aangaande het project? Vul dan je e-mail in, en je ontvangt een wekelijkse update met alle nieuwtjes! 

Je gegevens zijn veilig en worden niet aan derden bekend gemaakt.

Geabonneerd - kijk uit naar de bevestigingsmail!