Al erg vaak heb ik om mij heen gehoord: je moet je kruis op je nemen. Zo heb ik bijvoorbeeld wat gezondheidsproblemen waar ik niet goed van weet wat ik ermee moet, en vervolgens adviseren mensen mij om dit als een kruis op mij te nemen? Bedoelen ze dat ik het maar moet aanvaarden en het laten voor wat het is, dat ik niet moet zeuren of dat het goed is om deze problemen te hebben?
Zo heeft iedereen wel iets, moeite op school, met de studie, met het werk, met vrienden, of andere problemen waarvan men kan zeggen: neem het als kruis op je. Maar hoe dan en wat betekent dit?

Nu is er een bijzonder persoon die mij hierin inspireert en die voor mij duidelijk maakt wat je kruis op je nemen kan inhouden (ik ga dus geen kant en klaar antwoord geven, want dat is er niet!).
Chiara Luce Badano (ja, inderdaad, ook vanwege de mooie naam spreekt ze mij erg aan), overleed in 1990, op 18-jarige leeftijd, aan kanker, en zij is inmiddels zalig verklaard (zij is dus in de hemel, een heilige).
Chiara Luce kreeg op haar 16e kreeg ze te horen dat ze botkanker heeft, een ernstige en pijnlijke vorm van kanker. Na dit nieuws sloot ze zichzelf op in haar kamer voor 25 minuten en vroeg haar moeder niks te zeggen. Hierna kwam ze naar buiten en zei ze, met een stralend gezicht: “Nu mag je vragen stellen mam”. Zij zei dat in deze 25 minuten zij “ja” heeft gezegd tegen Jezus en tegen Gods plan. In de maanden die volgen, met veel pijn en chemokuren herhaalde ze haar ja telkens met: “Als U het wilt, Jezus, dan wil ik het ook”, en bij elke pijn zei ze “Voor U, Jezus, voor U!”. Ze gaf aan niet bang te zijn, en ze wist volledig dat “God ontzettend veel van haar houdt”. Vrienden kwamen haar bezoeken, en zij luisterde naar alle verhalen van mensen en zij gaf hen, vanuit haar bed, vele adviezen.
Twee jaar na de diagnose overleed ze, en mocht zij “Haar geliefde Bruidegom, Jezus” eindelijk ontmoeten. Zij zei dat haar begrafenis vooral een feest moest zijn, omdat zij Jezus heeft ontmoet!

Wat mij zo raakt is dat ze dankbaar en vreugdevol bleef, ondanks haar enorme lijden. Zij aanvaardde dat zij moest lijden, maar zij bracht dit meteen terug naar Hem, om het samen met Christus te dragen. Zij begreep niet precies waarom ze zo moest lijden, maar Chiara wist wel dat zij in dit lijden de kans kreeg om dichter naar Christus te groeien! Zij vertrouwde volledig op Hem, zij vertrouwde dat Hij er iets goeds uit liet voorkomen, wat in haar geval de directe ontmoeting met Christus was.

Voor mijzelf zijn er al meerdere voorbeelden in mijn leven waarin ik zie dat een stukje lijden van mij, mij dichter naar God heeft gebracht. Eén voorbeeld is dat ik door mijn gezondheidsprobleempjes echt heb beseft hoe afhankelijk ik ben van God! Als ik puur fysiek zou kijken, dan zou ik elke dag chagrijnig moeten zijn, maar ik mag vol vreugde zijn omdat ik merk Hij mij elke dag weer energie geeft en elke dag Liefde blijft geven! Ik kan alleen vreugdevol zijn, als ik ook echt op Hem vertrouw, dat Hij het ten goede zal gebruiken. Ook leer ik hoe dankbaar ik Hem mag zijn voor alles wat ik wel gewoon kan doen en ontvangen elke dag!

En hoe neem ik dan mijn kruis op mij? Ik aanvaard het, wat niet betekent dat ik niks aan mijn gezondheid wil of ga doen, maar wat wel betekent dat ik het met vreugde draag, omdat ik weet dat het mij dichter naar Christus brengt! Ook betekent het dat ik volledig op Christus steun en vertrouw!
Vaak zie je pas na een tijd of achteraf wat de vruchten van je lijden zijn, maar blijf echt vertrouwen op Hem en wees vooral dankbaar.
Ook helpt het om te beseffen dat Christus al zoveel voor ons heeft geleden, denk aan hoe Hij is gegeseld, hoe Hij, voor onze zonden, aan het Kruis is genageld en gestorven. Wanneer wij lijden, dan krijgen wij de kans om een stukje in Christus lijden te delen, om Hem zo beter te leren kennen en dichter naar Hem toe te groeien. Jouw lijden mag je dus ook echt samen met Hem dragen, Hij weet echt wel hoe het voelt! En je kan het ook uit Liefde voor Hem doen. Heer, U hebt zoveel voor mij, voor al MIJN zonden geleden, mag ik iets aan U teruggeven door het kleine stukje lijden wat ik draag?

“Wie achter Mij aan wil komen, moet zichzelf verloochenen en dagelijks zijn kruis op zich nemen en Mij volgen.” Lucas 9:23

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs, evenementen en ander nieuws aangaande het project? Vul dan je e-mail in, en je ontvangt een wekelijkse update met alle nieuwtjes! 

Je gegevens zijn veilig en worden niet aan derden bekend gemaakt.

Geabonneerd - kijk uit naar de bevestigingsmail!