In die tijd zei Jezus tot zijn leerlingen: Houdt uw lenden omgord en de lampen brandend! Gedraagt U als mensen die wachten op de terugkomst van hun heer, die naar de bruiloft is, om als hij aankomt en klopt, hem aanstonds open te doen. Gelukkig de dienaars die de heer bij zijn komst wakende zal vinden. (Lc. 12, 35-36)

Dit evangelie werd laatst tijdens de H.Mis  voorgelezen. Ik heb het altijd een beetje een enge tekst gevonden, alsof Jezus onze dood al wil voorspellen. En ik word er angstig van te bedenken dat ik zou kunnen sterven op een onverwacht moment, helemaal niet voorbereid. Toch is er gisteren in mij een lichtje gaan branden toen de priester het had over aandachtig zijn voor wat van God komt, ons hart openen voor onze medemens. Misschien is dat, meer nog dan een voorspelling van het einde van de wereld, wat we uit dit evangelie kunnen halen. Jezus vraagt mij om met een grote ontvankelijkheid en openheid door het leven te gaan, om verlangend uitziend naar de ontmoeting met Hem. En door mij nu al voor te bereiden op die dag van de ontmoeting met Hem kan ik gaan zien waar God in mij aan het werk is.

Maar hoe doen we dat dan, dat “waken”? Ik denk dat het vooral gaat over een open houding hebben en zo de knipoogjes van God herkennen door je dag heen. Want onze Heer is een levende God, die elke dag bij ons wilt zijn en continu tekenen geeft van zijn liefde voor ons. Alleen lopen wij er, in alle drukte, maar wat vaak voorbij.

Daarom probeer ik ‘s morgens te beginnen met een gebed, hoe kort en klein ook, om mijn dag aan Hem toe te vertrouwen. Ik vraag om de oplettendheid die ik nodig heb om Jezus te vinden in de alledaagse taken, in de mensen die ik zal tegenkomen, in de natuur rondom mij.

Ik denk dat het vooral gaat over een open houding hebben en zo de knipoogjes van God herkennen door je dag heen.

Wat ook helpt is het volgende. Houd overdag van tijd tot tijd eens halt, maak het voor een minuutje stil, vestig je aandacht opnieuw op Hem. En tot slot: ga ’s avonds na waar je God die dag hebt gevonden. Misschien in een mooi gesprek met iemand, misschien toen de zon in je gezicht scheen en je je rothumeur even vergat, misschien in een lekkere maaltijd die je voor je gezin maakte, misschien in een avondje uit met vriendinnen of het genieten van een kopje thee bij een goed boek of misschien in een Bijbeltekst die je aansprak. Zo worden we wakende mensen, verankerd in Christus en aandachtig voor wat er rondom ons gebeurt. En vooral voor wat Hij ons elke dag wil geven en vertellen.

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs, evenementen en ander nieuws aangaande het project? Vul dan je e-mail in, en je ontvangt een wekelijkse update met alle nieuwtjes! 

Je gegevens zijn veilig en worden niet aan derden bekend gemaakt.

Geabonneerd - kijk uit naar de bevestigingsmail!