Een beetje groener leven
Terwijl ik heerlijk in het zonnetje zit, geniet ik van mijn groene tuin. Prachtige paarse bloemetjes, die groene struik en die mooie roosjes. Even heerlijk ontspannen. Ik hoor de vogeltjes fluiten en ruik de geur van vers gemaaid gras. Dit is mijn favoriete tijd van het jaar.

En God schiep de mens als Zijn beeld. Als het beeld van God schiep Hij hen, man en vrouw schiep Hij hen. God zegende hen, en God sprak tot hen: “Wees vruchtbaar en wordt talrijk; bevolk de aarde en onderwerp haar. Heers over de vissen van de zee, de vogels in de lucht over al het gedierte dat over de grond kruipt”. Genesis 1: 27-28

Groen op hakken
In deze tijd van droogte, van warmte en ook de tijd van Corona, merk ik dat ik bewuster bezig wil zijn met hoe God de wereld gemaakt heeft. God heeft ons opgedragen om over de wereld te heersen. Hij, die de natuur zo prachtig heeft gemaakt. Wij moeten het als onze taak zien om daar heel bewust mee om te gaan.

Al een tijdje lees ik een boek: Groen op hakken. Dat is een christelijk boek voor vrouwen om een stukje groener te leven. Sindsdien ben ik een beetje meer bewust bij de keuzes die ik maak. Met het vliegtuig een weekendje weg voor een stedentrip, dat goedkope leuke bloesje en die heerlijke frambozen uit Marokko. Soms voel ik me er schuldig over. God geeft ons een taak en ik neem het niet al te serieus.

Jouw leven een beetje groener
Het boek heb ik daarom weer opengeslagen en langzaamaan probeer ik weer een stukje groener te leven. Hier dan enkele tips om jouw leven ook een beetje groener te maken.

  • Waar komt jouw eten vandaan? Komt het van de boer om de hoek of uit Spanje, Egypte of zelfs Australië? Probeer vaker te kiezen voor Nederlandse producten. Er bestaat een App om te kijken welke keuzes milieuvriendelijk zijn. Daar vind je de groente- en fruitkalender van Milieu Centraal. Op de markt is een goede plek om verpakkingsvrij en vers inkopen te doen. Aan het einde van middag zijn de groente en fruit goedkoper, omdat het anders weggegooid moet worden. En dan dat heerlijke doosje frambozen uit Marokko? Daar kan je dan een keertje extra goed van genieten.
  • Kweek je eigen groente en fruit. Niet veel ruimte in je tuin of op je balkon? Kies een mini-moestuin en geniet van het wonder dat God laat groeien. Maak van de zoete aardbeitjes een potje jam, van de rucola een heerlijke salade, van de sperzieboontjes een rijkelijk maal en van de basilicum een heerlijke pesto.
  • Hoe eerlijk is jouw kleding? Ga eens kijken bij die tweedehands winkel voor een leuk rokje. Op deze manier krijgt het rokje nog een extra kans om gedragen te worden en wordt het niet zomaar weggegooid. Koop kwaliteit, zodat je langer met je kleding doet. Was het niet te vaak. Hang het een nachtje buiten of in de badkamer als je gaat douchen. Koop tijdloos. De ideale verdeling schijnt 70/30 te zijn. 70% bestaat uit goede en mooie, sterke basisstukken van een neutrale kleur en 30% is volop kleur en fleurt je outfit lekker op. Organiseer een kledingruilparty en deel wat je hebt. Zo ga je soms met een heel nieuw setje naar huis.

Laten we Hem eren door beter voor Zijn schepping te zorgen!

Ik kijk om mij heen in onze fijne tuin. De moestuin staat er, de eerste stap is gezet. Ik heb heel wat voornemens om mijn leven een stukje groener te maken. Het lijkt me goed om stapje voor stapje iets te veranderen. Ik mag onderdeel zijn van de wereld, geschapen door God.

 

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs, evenementen en ander nieuws aangaande het project? Vul dan je e-mail in, en je ontvangt een wekelijkse update met alle nieuwtjes! 

Je gegevens zijn veilig en worden niet aan derden bekend gemaakt.

Geabonneerd - kijk uit naar de bevestigingsmail!