Twee weken geleden liep ik door Utrecht. Vlak voor de ingang van een groot winkelcentrum lag een man op straat. Hij was duidelijk gewond. Nieuwsgierig als ik was, keek ik even om. Was er iets wat ik kon doen? Er stonden al een aantal mensen om de man heen, dus ik vond het niet echt nodig om daar ook bij te gaan staan. Gelukkig kwam er net een ambulance aanrijden. Ik was hierdoor gerustgesteld en liep verder.

Throwback
Toen ik laatst het evangelie van de dag las, moest ik aan dit voorval denken. Het evangelie ging over de barmhartige Samaritaan (zie Lucas 10, 25-37). Deze parabel begint ook met een gewonde man langs de kant van de weg. Er komen een priester en een leviet langs die beiden met een grote boog om de gewonde man heen lopen. Uiteindelijk is er de barmhartige Samaritaan die medelijden met de man heeft en hem verzorgt en meeneemt naar een herberg waar de man kan herstellen. De vraag die centraal staat in dit verhaal is: Wie is mijn naaste?

Omkijken naar iedereen
Het is eenvoudig om deze vraag te beantwoorden. Dit wordt ook in het evangelie al gedaan. De barmhartige Samaritaan is de naaste voor de gewonde man. Wat dat betreft is het evangelie duidelijk. We moeten omkijken naar alle mensen om ons heen. Niet alleen onze familie en vrienden, maar ook de onbekenden op straat en de mensen waar we misschien iets minder geneigd zijn mee om te gaan. Niet omdat het moet, maar omdat we dit uit oprechte liefde willen doen. Dat gaat makkelijk bij de mensen van wie we houden, maar kan dus moeilijk zijn als we deze personen niet kennen of niet zo mogen. En hoe vaak doen we iets niet vanuit gewoonte, omdat het beleefd is om even de deur open te houden? Jezus roept ons op om naar anderen om te zien vanuit een oprecht hart, zoals de Samaritaan ook oprechte liefde toonde voor de gewonde man die hij langs de weg zag liggen.

Verrassende wending
Maar de pastoor in onze kerk gaf deze zondag een verrassende wending aan het evangelie. Hij nodigde ons uit om ons niet te verplaatsen in de hulpverleners (de priester, leviet of de Samaritaan), maar om ons te laten zijn als de gewonde man. Ieder van ons heeft wonden opgelopen in zijn leven, begaat zonden en kan zich alleen en verlaten voelen. Wie zal degene zijn die ons kan helpen? Wie is barmhartig? Deze Persoon is onze Vader. God is barmhartig en wil graag onze wonden verzorgen. Hij vergeeft ons. Hij is er altijd voor ons, ook als we ons alleen en verlaten voelen. Hij brengt ons naar een plek waar we kunnen herstellen en weer op adem kunnen komen als we uitgeput en verslagen zijn.

Verzorgen en verzorgd worden
Het evangelie van deze zondag riep mij op tot twee acties. Ten eerste om niet onverschillig te zijn voor de onbekende mensen die lijden, maar hen met een oprecht hart te helpen binnen de mogelijkheden die ik heb. Ik sta op dit moment mijn collega bij nu ze binnenkort de medische molen in zal gaan en allerlei onderzoeken moet doorstaan. Ik heb niet de kennis en vaardigheden om haar op medisch gebied te kunnen helpen, maar ik kan wel een luisterend oor voor haar zijn. Ten tweede, minstens net zo belangrijk, kreeg ik bij dit evangelie het gevoel dat God mij ook wilt verzorgen en genezen. Hij is er als ik mij alleen en gewond voel. Het enige wat Hij mij vraagt is om mij open te stellen. Alleen door Hem mijn wonden en onzekerheden te tonen, kan Hij mij genezen. Door Hem in gebed te vertellen wat mij dwars zit, wat ik moeilijk vind en waardoor ik verdrietig ben, kan Hij mij helpen.

Toen kwam een Samaritaan die op reis was, bij hem; hij zag hem en kreeg medelijden;
hij trad op hem toe, goot olie en wijn op zijn wonden en verbond ze; daarna tilde hij hem op zijn eigen rijdier, bracht hem naar een herberg en zorgde voor hem. – Lucas 10: 33-34.

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs, evenementen en ander nieuws aangaande het project? Vul dan je e-mail in, en je ontvangt een wekelijkse update met alle nieuwtjes! 

Je gegevens zijn veilig en worden niet aan derden bekend gemaakt.

Geabonneerd - kijk uit naar de bevestigingsmail!