Handige tips om de Bijbel beter te begrijpen

De Bijbel is niet zomaar een roman die je van A tot Z leest. De meeste mensen lezen er kort, maar vaak uit. Hoe kun je nou weten wat waar staat, zonder helemaal verloren te raken in de wirwar van oud taalgebruik?

1. Het is belangrijk om niet zomaar ergens te beginnen, maar al een beetje kennis te hebben over de (historische) context van Bijbelgedeeltes. Met name in het Oude Testament is het heel verhelderend om iets af te weten van de plek waar dingen zich afspeelden, de gebeurtenissen die eraan voorafgingen en, ook niet onbelangrijk, iets te weten over de joodse gebruiken in die tijd. Vergeet niet dat de manier van denken en doen van die tijd heel anders was dan die van ons nu! Dit kun je doen door steeds opeenvolgende hoofdstukken te lezen, door een boek te lezen over de historische context of door er met iemand, een priester bijvoorbeeld, over te praten. Ook staat internet vol met goede achtergrond informatie.

2. Het is handig om te weten dat God (die door de profeten of door de Mensenzoon spreekt) veel in beeldtaal spreekt, vaak omdat de concepten die Hij uit wil drukken gewoon niet te beschrijven zijn! Dit is soms best lastig. Daarom kan het helpen om, wanneer je iets niet begrijpt, het samen met iemand te lezen. Het is een veel betere houding om, als je iets niet begrijpt, na te denken over de bedoeling hiervan, dan te zeggen: wat een onzin staat hier! Leg het dus niet zomaar naast je neer als je het niet meteen begrijpt.

3. Weet dat de Bijbel niet één boek is, maar een hele verzameling van boeken (dit is ook de letterlijke betekenis van het woord ‘bijbel’). Dit betekent dat de schrijfstijl en inhoud heel erg uiteen kunnen lopen. Het is geschreven door zoveel verschillende mensen in zoveel verschillende tijden en uit verschillende culturen. Toch wijzen ze allemaal naar hetzelfde, en dat is God.

4. Begin met lezen bij het leven van Jezus: het Evangelie dus. Het beste kun je beginnen bij Marcus, en ga dan door naar de Handelingen en verder. Dit zijn de meest bekende en meest concrete boeken. Bovendien is het lezen van het Evangelie een van de beste manieren om Jezus beter te leren kennen!

5. Handig om te weten: het Oude Testament is, naast een beschrijving van hoe God Zijn volk redde, en beloftes (sterker nog: verbonden) maakte met Zijn volk, ook een vooraankondiging van Jezus die de mensen zal gaan verlossen. Jezus sprak hier vaak over, om de mensen aan het verstand te brengen dat Zijn komst het moment was waar al de profeten naar verwezen. Wij weten dit gelukkig al als wij de profeten lezen!

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs, evenementen en ander nieuws aangaande het project? Vul dan je e-mail in, en je ontvangt een wekelijkse update met alle nieuwtjes! 

Je gegevens zijn veilig en worden niet aan derden bekend gemaakt.

Geabonneerd - kijk uit naar de bevestigingsmail!