“Lieve God, ik gaf al mijn liefde weg. Heeft U een nieuwe vulling voor mij?”

 

Een tijd terug wilde ik even op bezoek bij een oude zuster van 98 (!) jaar. Ze is best eenzaam, kan haar huis niet meer uit, dus ik dacht: ik geef een beetje van m’n tijd en ga bij haar op bezoek. Maar ik merkte dat ik telkens dacht: ik ga “eventjes”, en dat ik voortdurend de tijd uitrekende die ik daar maximum wilde blijven. Eenmaal bij haar was ik veel meer bezig met de tijd dan met écht luisteren naar haar. Was ik echt aan het geven? Ik denk het niet. Ik weet wel zeker van niet. Daarom, ging ik nadenken over wat geven betekent, en wat het belang hiervan is. Dus, bij deze!

God heeft ons geschapen om een zelf-gave te zijn
Korte uitleg: Wij zijn geschapen naar Gods beeld en gelijkenis (Gen 1,27) ⇨ Wij lijken dus op God ⇨ God heeft Zichzelf helemaal gegeven, in Zijn Zoon Jezus, die aan het Kruis sterft voor ons ⇨ Wij proberen op Jezus te lijken, want we zijn naar Zijn beeld en gelijkenis geschapen. Dus wij mogen ook proberen om onszelf he-le-maal te geven, uit Liefde.

Aan wie kan ik mijzelf he-le-maal geven?
Als eerste aan God, vervolgens aan de mensen om mij heen.
Een volledige zelf-gave zijn betekent niet: ik help de ander, maar als ik moe ben dan stop ik er mee. Nee, het betekent: alles geven, ook als het pijn doet. Dat is échte liefde, lijkend op Gods Liefde!
a. Mijzelf aan God geven
Als eerste mogen wij ons elke dag helemaal aan God geven en net als Maria elke dag zeggen: “Zie de Dienstmaagd des Heren, mij geschiede naar Uw Woord.”(Lucas 1,38). Ik vind het niet makkelijk. Als ik mijzelf helemaal aan God geef, betekent het dat ik echt álles aan Hem geef. Niet alleen wat mij uitkomt, maar zelfs mijn eigen wil, mijn plannen, mijn verlangens. Dit mag ik doen in het vertrouwen dat Hij iets veel beters aan mij terug geeft, wat ik dan in volle dankbaarheid mag ontvangen!
b. Mijzelf aan anderen geven
Het gevolg van mijzelf aan God te geven, is dat God door mij heen kan werken. Hij kan Zichzelf dan door mij heen aan anderen geven.
En praktisch gesproken kan ik elke dag aan mijzelf vragen: hoe kan ik mijzelf vandaag helemaal geven. Misschien is het door iemand te helpen met schoonmaken, huiswerk maken, werken, of door hele kleine dingen: simpel naar iemand glimlachen, iemand even opbellen.
Ik geef mijzelf helemaal wanneer ik dit met volle aandacht voor de ander doe. Dus als ik iemand opbel, maar met mijn gedachten ergens anders ben, kan ik mijzelf niet helemaal geven. Nee, ik moet er echt helemaal met mijn gedachten  bij zijn. Met mijn hele persoon. En mijn liefde geven aan de ander. Op eigen kracht kan ik mijzelf niet geven, want mijn liefdestank raakt op een gegeven moment op. Dus ik mag telkens terug gaan naar God, en bij Hem tanken. “Lieve God, ik gaf al mijn liefde weg. Heeft U een nieuwe vulling voor mij?”

Misschien goed om over na te denken: waar kan ik mijzelf, vandaag, morgen… geven? En dan niet een beetje, maar helemaal.

“The call for a sincere gift of self is the fullest way to realize our personal freedom.” JPII

Lied: All to Jesus I surrender

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs, evenementen en ander nieuws aangaande het project? Vul dan je e-mail in, en je ontvangt een wekelijkse update met alle nieuwtjes! 

Je gegevens zijn veilig en worden niet aan derden bekend gemaakt.

Geabonneerd - kijk uit naar de bevestigingsmail!