Stel: volgende week krijg je bezoek in je kasteel (even je inlevingsvermogen gebruiken), je idool komt langs: je favoriete zangeres, de Paus … Wat ga je doen? Waarschijnlijk cadeautjes kopen, vriendinnen/familie uitnodigen om ook te komen die dag om het feest mee te vieren enzovoort. Ik denk dat je ook je kasteel zou schoonmaken, niet? De kamer waar je idool komt te slapen moet perfect in orde zijn, je checkt waarschijnlijk duizend keer totdat je helemaal tevreden bent. Wat ik persoonlijk ook zou doen, is de hal schoonmaken. De eerste indruk doet veel bij mensen, tenminste bij mij. Ik zou de hal schoonmaken en alle gangen die leiden naar de slaapkamer, misschien wel naar het zwembad of naar de balzaal, de bibliotheek, wat je ook maar kan verzinnen. Wat heeft dit nu met tandenborstels te maken? Nog even geduld, het komt zo.

We maken van het kasteel in het verhaal even ons eigen lichaam. Elke keer we naar de Heilige Mis gaan en de Communie ontvangen, komt ons grootste Idool namelijk bij ons op bezoek, Jezus Zelf. Moeten we ons dan ook niet op Zijn komst voorbereiden? De Katholieke Kerk vraagt ons om een uur voor het ontvangen van de Communie niet meer te eten of drinken (met uitzondering van water en medicijnen) opdat de gangen naar de kamer van Jezus schoon zouden zijn en Hij niet tussen allerlei etensresten terecht komt. Als je een zware zonde hebt begaan, vraagt de Kerk om eerst het Sacrament van Boete en Verzoening te ontvangen, op deze manier maak je de kamer van je Gast schoon om Hem te ontvangen. Ik vind het heel mooi dat de Kerk ons zo helpt om ons voor te bereiden op Jezus’ komst.

Met deze twee richtlijnen hebben we de gangen en de slaapkamer al schoongemaakt, maar dan hebben we nog de hal over. We komen bij de tandenborstels: een aantal jaren geleden vertelde iemand me hier iets over. Ze vertelde dat onze mond de hal is van ons huis, van ons kasteel, waar Jezus naar binnen komt: zou het dan niet mooi zijn om die extra schoon te maken door onze tanden te poetsen voor het ontvangen van de Communie? Dat was zó raak! Het is alsof we extra slingers ophangen of de grote dure vazen in de hal oppoetsen tot ze blinken. Het is alsof er in het groot ‘welkom’ hangt aan de buitenkant van ons kasteel. Het hoeft niet, niemand verwacht het van ons of vraagt het ons, maar denk je ook niet dat het onze Gast extra blij kan maken? Het is een soort extra cadeautje wat je Hem kan geven en ik denk persoonlijk dat het Hem echt blij maakt.

Je kan ook zelf nog allerlei extra cadeautjes voor Hem verzinnen: bijvoorbeeld vijf minuutjes eerder gaan, vijf minuutjes langer blijven na de Mis… Om het even wat je Hem geeft: als het recht vanuit je hart komt, weet ik zeker dat je Hem ontzettend blij maakt. Hoe wil jij je Gast extra in de watten leggen?

Om de heilige Communie te kunnen ontvangen, moet men ten volle ingelijfd zijn in de katholieke Kerk en in staat van genade zijn, dat wil zeggen zonder zich van een doodzonde bewust te zijn. Hij die er zich van bewust is een zware zonde te hebben begaan, moet het Sacrament van de Verzoening ontvangen alvorens tot de communie te naderen. Van belang zijn ook de geest van inkeer en gebed, het onderhouden van het door de Kerk voorgeschreven vasten, en de lichaamshouding (gebaren, kleding), ten teken van eerbied voor Christus. (CKK 291)

Wie de Heilige Eucharistie wil ontvangen, moet katholiek zijn. Als hij zich ervan bewust is dat hij een zware zonde heeft begaan, dan moet hij eerst hebben gebiecht. Voordat je naar het altaar gaat, moet je je met je naasten verzoenen. Tot voor enkele jaren was het normaal om minstens drie uur voor de Eucharistieviering niets te eten; zo bereidde men zich voor op de ontmoeting met Christus in de Communie. Tegenwoordig adviseert de Kerk minstens één uur nuchterheid. Een ander teken van eerbied is goed gekozen, schone kleding – we hebben tenslotte een rendez-vous met de Heer van de wereld. (Youcat 220)

Lees hier nog een blog over het ontvangen van Jezus in de Eucharistie.

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs, evenementen en ander nieuws aangaande het project? Vul dan je e-mail in, en je ontvangt een wekelijkse update met alle nieuwtjes! 

Je gegevens zijn veilig en worden niet aan derden bekend gemaakt.

Geabonneerd - kijk uit naar de bevestigingsmail!