Charlotte is moeder van twee meisjes (3 en 1 jaar) en in verwachting van haar derde kindje. Ze is vijf jaar getrouwd en deelt met ons haar ervaringen van haar huwelijk. Samenwonen is tegenwoordig helemaal hot en daarnaast laat de trend zien dat stellen op latere leeftijd kinderen krijgen. Charlotte is nu 29 jaar en vertelt ons waarom juist trouwen voor haar en haar man een verrijking was. Het was een bewuste keuze die ze als tiener heeft gemaakt. Hoe kijkt ze terug op deze keuze?

Wat verwachtte je als tiener van het ‘verliefd, verloofd en getrouwd’ plaatje?
“Toen ik op een openbare middelbare school zat, zag ik natuurlijk nog niet veel huwelijk-gerichte relaties om mij heen. Mijn moeder gaf me destijds een boekje waarin stond wat voor een christelijk meisje het belangrijkste is. Het ging over studie, geloof en het vinden van de juiste man. Ze zeiden in het boekje dat je van je studie, en zelfs van je geloof kan veranderen, maar niet van je man. Ik dacht altijd dat verliefdheid de voornaamste rol speelde. Het boekje leerde me echter dat er vijf punten zijn waar je ‘op moet letten’ wanneer je gaat daten met een man. Zo stond er bijvoorbeeld dat het fijn is als hij goed met financiën kan omgaan. Naast alle praktische tips werd ook verteld dat je je natuurlijk aangetrokken tot hem moet voelen. Door al deze punten kreeg ik meer richting rondom verliefdheid en het vinden van de juiste man om daar eventueel mee te trouwen.”

Werd je kijk op verliefdheid anders na het lezen van het boekje?
“Ja! Ik wist niet of het ‘perfecte plaatje’ voor mij zou uitkomen. Ik kende namelijk niet veel christelijke jongens die in dat plaatje pasten toen ik op de middelbare school zat. Eigenlijk leek ook niemand dezelfde waarden belangrijk te vinden. Ik begon wel meer kerkelijke activiteiten te bezoeken en maakte nieuwe vrienden die dezelfde waarden belangrijk vonden, dat was erg fijn.”

Hoe heb je uiteindelijk je man ontmoet?
“Tijdens de Wereld Jongeren Dagen (WJD) heb ik hem ontmoet! De WJD is het grootste katholieke jongeren evenement ter wereld. Je ontmoet er katholieke jongeren van over de hele wereld en deelt zoveel vreugde in het geloof met elkaar. Ik leerde mijn man kennen: gelukkig was hij een Fries en woonde hij niet aan de andere kant van de wereld! We kregen verkering en na 2 jaar zijn we getrouwd.”

Zie je meerwaarde in een huwelijk?
“Wat ik mooi vind aan een huwelijk ten opzichte van samenwonen, is dat je elkaar tegenover God trouw belooft. Je weet daarmee dat je bij elkaar blijft in goede en slechte tijden. Je kan van elkaar op aan, want de belofte maak je samen en is in ons geval weloverwogen gemaakt. Samenwonen kan misschien wel een praktische keuze zijn: je maakt dan minder huurkosten, hebt minder reistijd en ziet elkaar vaker. En, inderdaad, wachten met samenwonen tot het huwelijk is zeker niet praktisch, maar je beseft wel meer wat je relatie waard is. Je kiest bewuster. Ik wil zelf graag bij iemand zijn voor het leven, en niet bijvoorbeeld voor 10 jaar. Ik hou van mijn man, en wil graag mijn leven lang bij hem zijn!

Ook in slechte tijden is een scheiding in mijn ogen geen oplossing omdat je de belofte van het sacrament van het huwelijk houdt. Je hebt namelijk ook iets tegenover God beloofd.”

Hoe heeft jullie huwelijk invloed op jullie kinderen?
“Door ons huwelijk hebben we een soort basisvertrouwen. We delen dezelfde visie en waarden, hier hebben we voor onze trouwdag al bij stil gestaan en over gepraat. Vanuit huwelijksvoorbereidingen komen bepaalde zaken namelijk aan bod. De grote dingen waren voor ons al helder, waardoor de kleine dingen makkelijker te bespreken zijn. Met ‘de grote dingen’ bedoel ik dan bijvoorbeeld de schoolkeuze van de basisschool. Wij vinden de identiteit van de school belangrijk. Daarnaast wilden we samen met onze (toekomstige;)) kinderen zondag naar de kerk zodat we ze actief bij het geloof betrekken. We willen ze naar God toe laten groeien en ze laten zien wat de waarde van het geloof voor hen heeft. Door goede communicatie vooraf wisten we niet alleen wat we van de ander in ons huwelijk konden verwachten, maar het maakte ook dat we het samen snel eens zijn bij belangrijke en moeilijke keuzes.”

Door: Emily Legtenberg 

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs, evenementen en ander nieuws aangaande het project? Vul dan je e-mail in, en je ontvangt een wekelijkse update met alle nieuwtjes! 

Je gegevens zijn veilig en worden niet aan derden bekend gemaakt.

Geabonneerd - kijk uit naar de bevestigingsmail!