Hello mr. Emotion, are you there again? Herkenbaar? Emoties die alle kanten op gaan. Van het ene uiterste naar het andere en alles er tussenin. Blijdschap, verdriet, verliefdheid, angst…. En wij als vrouwen ervaren deze emoties vaak op een hele diepe en intense manier. Onze intense beleving van emoties is mooi. Wij kunnen ons hierdoor goed inleven in anderen. Het is niet voor niets dat een moeder haar kinderen zo goed kan aanvoelen, en dat zij precies weet wat ze nodig hebben.

Emoties zijn iets goeds, ze zijn immers door God geschapen, en alles wat God geschapen heeft is goed. In de Catechismus van de Katholieke Kerk staat ook dat emoties natuurlijk zijn aan de mens: het zijn “natuurlijke componenten van de menselijke psyche” (CKK 1764). Ze zijn dus ook onderdeel van ons fysieke lichaam.

De morele waarde van emoties, oftewel of ze goed of slecht zijn, hangt af van hoe wij ermee omgaan. In zichzelf zijn ze dus niet goed of slecht. (CKK 1767)  Dus, de sterkte waarin wij emoties ervaren heeft absoluut niets te maken met hoe heilig we zijn, of óf de emotie goed of slecht is.

Emoties zijn dus een mooi geschenk van God. Daarbij is het belangrijk om te beseffen dat wij niet onze emoties zijn. Oftewel, onze emoties moeten niet ons sturen, maar wij mogen leren om onze emoties op de juiste manieren te beheersen. Enerzijds mogen we leren hoe we onze emoties serieus kunnen nemen, anderzijds mogen we leren hoe we ons niet geheel laten sturen door onze emoties en gevoelens.

Hoe kunnen we deze emoties inzetten als kracht, ze gebruiken om sterke, heilige vrouwen te worden?

  1. Met iemand erover praten
    Emoties leven vaak binnen in ons, en we kunnen urenlang bezig zijn in ons hoofd met bepaalde emoties. Hierdoor wordt het steeds moeilijker om op een heldere manier na te denken over de emotie. Daarom is het goed om erover te praten met iemand, bijvoorbeeld met je moeder, vader, vriend(in), geestelijk begeleider. Praten helpt om onze gedachten op een rijtje te krijgen en om ze van een afstand te observeren. Soms is het moeilijk om erover te praten, of dan schamen we ons ervoor, maar laat dit je niet tegen houden.
  2. Breng ze bij Jezus
    En met wie kunnen we er beter over praten dan met Jezus!
    Het kan zijn dat we bewust of onbewust denken dat Jezus onze emoties slecht vindt. Maar zoals al eerder gezien, emoties zijn niet slecht. En, Jezus zelf was mens dus Hij heeft ze ook ervaren en weet maar al te goed waar jij doorheen gaat. Praat erover met Hem, Hij wil je helpen, Hij snapt je. Je hoeft je bij Hem niet te schamen voor je emoties!
    Soms is het ook zo dat onze emoties ons gebed ‘afleiden’, en dat we ons hierdoor niet goed kunnen concentreren. Het werkt dan juist averechts om ze te proberen te onderdrukken. Erken ze, benoem ze, schrijf ze eventueel op, en breng ze bij Jezus. En je zult merken dat je dan veel beter en met meer concentratie kunt bidden.
  3. Schrijven
    Bij mij werkt het erg goed om ze op te schrijven in mijn dagboekje. Op deze manier kan ik ze ordenen, en schrijf ik ze als het ware van mij af. Ook zie ik ze dan op papier staan, wat weer structuur en overzicht geeft.
  4. Wandelen
    Ga wandelen, adem de frisse lucht in, geniet van de mooie natuur. Soms worden we zo opgeslokt door onze emoties en dan is het goed om onszelf er ‘uit te halen’. De frisse buitenlucht, het bewegen en de schoonheid van de natuur kan hierbij helpen.
  5. Leer jezelf kennen
    Ik weet dat wanneer ik moe ben, mijn emoties heviger worden, en dat ik dan niet goed en helder kan nadenken. Daarom weet ik nu ook dat ik op zo’n moment mijn emoties meestal niet serieus moet nemen, en ze dus kan proberen te negeren.
    Leer dus jezelf kennen zodat je weet wanneer je je emoties serieus moet nemen en wanneer je ze beter kunt negeren.
    Ook is het goed om van jezelf te weten hoe je reageert op bepaalde situaties, welke emoties dit in je oproept, en hoe je het beste hiermee kunt omgaan.
  6. Sporten
    Wanneer we sporten dan komen er bepaalde stoffen (neurotransmitters) in ons brein vrij die een positieve invloed hebben op onze gemoedstoestand. Deze worden ook wel ‘gelukshormonen’ genoemd, welke dus helpen om negatieve emoties tegen te gaan.
    Ook helpt sporten om onze gedachten te verzetten. We kunnen zo vastzitten in onze emoties, en dan is het goed om onze gedachten te verzetten op iets heel anders.
  7. Ga iets leuks doen
    Als je merkt dat je emoties ervoor zorgen dat je je down voelt, ga dan iets leuks doen. Plan een gezellige high tea met vriendinnen, ga bakken, start een nieuwe hobby, ga wat gezelligs met je moeder doen, kijk een leuke film, ga zwemmen.

Als laatste, aanvaard en erken je emoties. Ikzelf ervaar emoties heel sterk. Lange tijd heb ik mij hiervoor afgestraft. Maar daar kom ik niet verder mee, want hoe meer ik ze probeer weg te drukken, des te heviger en zelfs onrealistischer ze worden. Inderdaad, het is niet altijd makkelijk om zulke sterke emoties te ervaren. Maar ik mag er ook de mooie kanten van inzien: hierdoor kan ik mij goed inleven in andere mensen; ik voel dingen goed aan; en als ik ergens een passie voor heb dan ga ik er ook vol voor! En wist je dat de Heilige Thérèse van Lisieux en de Heilige Catharina van Siena ook zeer gepassioneerde vrouwen waren met zeer sterke emoties? Zij zijn dus ook mijn grote vriendinnen 😉
Dus, laat je niet ontmoedigen of beheersen door je emoties. Erken ze en leer stap voor stap goed met ze om te gaan. En als laatste: wees geduldig met jezelf! (dit zeg ik vooral tegen mijzelf…)

 

“Geef de hoop nooit, nee nooit op, wees nooit ontmoedigd. Wees niet bang.” Heilige Paus Johannes Paulus II

 

“Tell the negative committee that meets inside your head to sit down and shut up.”

 * Ervaar jij de emoties in zo’n hevige mate dat je er depressief van raakt, moeite hebt met je boosheid inhouden of jezelf pijn doet, dan is het aan te raden om een psycholoog te zoeken, die jou kan helpen om ze op een juiste manier te ervaren en te uiten.

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs, evenementen en ander nieuws aangaande het project? Vul dan je e-mail in, en je ontvangt een wekelijkse update met alle nieuwtjes! 

Je gegevens zijn veilig en worden niet aan derden bekend gemaakt.

Geabonneerd - kijk uit naar de bevestigingsmail!