Elise en ik (Remco) hebben elkaar leren kennen bij de NextAlpha-avonden in Utrecht. Ik organiseerde die toen nog en Elise kwam als deelnemer, voordat ze student was, een keertje mee met haar zus. Daarna was ze niet meer weg te slaan. Tijdens die avonden en tijdens andere activiteiten van de Katholieke Studenten Utrecht zijn we goede vrienden geworden. In 2013 werd er een gala georganiseerd voor jong katholiek Nederland. Ik (Elise) grapte dat we wel samen konden gaan. Tot mijn grote verbazing kreeg ik van Remco een blauwe brief (met zilveren inkt geschreven) met de vraag of ik zijn date wilde zijn. Natuurlijk zei ik ‘ja’! Maar….wel gewoon als vrienden natuurlijk, en dat bleven we ook tegenover iedereen volhouden. Het gala was echter zo gezellig dat er in ons beiden iets meer werd losgemaakt en een paar weken later begon ons avontuur als koppel.

Na een lange tijd van vriendschap was het wel raar om ineens een stel te zijn, maar we kenden elkaar daardoor wel al erg goed. Onze tijd van verkering bestond vooral uit lange gesprekken, lekker eten en films kijken; kortom, elkaar nog beter leren kennen. Een belangrijk moment voor mij (Remco) was dat een vriendin zei dat je niet zomaar een relatie aangaat als er geen serieuze kans is voor een toekomst samen. Daardoor ging ik serieuzer nadenken over hoe onze relatie op dat moment was, maar vooral ook over de toekomst. Ik (Elise), als vrouw zijnde, had hier al wat meer over nagedacht. Maar ik herinner me nog goed dat ik me op een zeker moment zo vertrouwd en veilig voelde bij Remco, dat ik eigenlijk wel wist dat ik mijn leven met hem wilde delen.

Na 10 maanden vroeg Remco mij ten huwelijk!

De eerste voorbereiding op het huwelijk was het volgen van een Pre Marriage Course. Deze heeft ons veel geleerd over wat het huwelijk betekent, maar ook over wie we zijn en hoe we samen een leven op kunnen bouwen. We hebben veel gepraat over onderwerpen waar je het eigenlijk niet zo snel over hebt. Er kwamen hele praktische dingen aan bod, zoals wie het vuilnis buiten zet, maar we hebben het ook gehad over karakterverschillen. Daarnaast hebben we ook voorbereiding met een priester, waarbij we meer de filosofische en theologische kant van het huwelijk bespreken. Een belangrijk onderdeel van onze relatie blijft toch de gesprekken waarin we elkaar steeds beter leren kennen en dichter naar elkaar toe te groeien. 

Onze relatie kent heel veel mooie momenten. Bijvoorbeeld samen dingen ondernemen en samen ons geloof delen en beleven. Maar er zijn natuurlijk ook moeilijke momenten. We hebben qua karakter veel overeenkomsten. Zo zijn we allebei geen grote praters als het om diepere gevoelens gaat. Dit kan soms lastig zijn. Maar als we dit dan wel doen, is dat ook weer een heel mooi moment.  Soms is het moeilijk voor mij (Elise) om te geloven en weten dat Remco echt van mij houdt zoals ik ben, vooral als ik dat niet zo voel. Het is dan heel belangrijk om dit te delen met hem en te beseffen dat liefde dieper gaat dan gevoelens alleen.

Moeilijk is het soms ook om zuiverheid te beleven en bewaren, vooral nu we al besloten hebben dat we gaan trouwen. Ook hierbij is praten belangrijk, maar we mogen gebed zeker niet vergeten. In het begin voelde het ongemakkelijk om over zoiets intiems te praten, maar we voelen ons steeds meer op ons gemak bij elkaar en we kunnen er ook over lachen. Door weekenden over Theologie van het Lichaam te volgen, beseffen we ook dat seksualiteit een heel bijzonder, en tegelijkertijd een heel natuurlijk aspect is van een relatie, waar we mee om moeten leren gaan.

Tenslotte, creëer momenten waarop je op een ongedwongen manier met elkaar kan praten over dingen die echt belangrijk zijn. Doe veel leuke dingen en zorg dat je elkaar goed leert kennen. Bid samen en bedenk dat God de 3e persoon is in de relatie. En zoals paus Franciscus zegt: “Laat je door de Heilige Geest verrassen!” 

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs, evenementen en ander nieuws aangaande het project? Vul dan je e-mail in, en je ontvangt een wekelijkse update met alle nieuwtjes! 

Je gegevens zijn veilig en worden niet aan derden bekend gemaakt.

Geabonneerd - kijk uit naar de bevestigingsmail!