Alleen aan het werk
Voordat ik naar bed ga, check ik nog even mijn telefoon. O help, een berichtje van mijn collega dat ze ziek is en morgen niet naar de winkel komt. Even zakt me de moed in de schoenen want een andere collega is er ook niet en dat betekent dus dat ik de hele dag alleen ben.  En dat is pittig met telefoon aannemen, bestellingen inpakken, mensen ontvangen enz.  Maar voordat ik in zelfmedelijden ga vervallen, bedenk ik me dat ik dankbaar mag zijn voor de fijne samenwerking met zulke trouwe vrijwilligers! De volgende dag fiets ik de 11km naar de winkel.  Het is prachtig weer en met een dankbaar hart geniet ik van de bossen, het water en de vogels die zingen. Een andere collega komt onverwacht langs om samen te bidden en koffie te drinken. Weer iets om dankbaar voor te zijn! De werkdag is inderdaad flink gevuld en ik ben niet op tijd klaar maar ik wordt verrast door een collega die langskomt en aanbiedt om de post weg te brengen. Wat ben ik hem dankbaar, dat scheelt mij veel tijd! ’s Avonds ga ik naar de H. Eucharistie, dankzeggen aan de Heer. Het valt me op hoe vaak we in de gebeden iets zeggen over het danken van de Heer en over dankbaarheid. Is dit dan echt zo belangrijk?

Dankbaarheid?
Een aantal jaren geleden had ik een boek op mijn stapel liggen waar ik vaak naar keek maar nooit in begon. Totdat ik er niet meer omheen kon en het wel ‘moest’ lezen. En wat ben ik daar dankbaar voor! Het boek heet toevallig ook: Duizendmaal dank. Ik heb het gelezen, onderstreept en nog vaak herlezen. Een moeder van een groot gezin en ook nog boerin, beschrijft haar strubbelingen en strijd van het dagelijkse leven en hoe ze ontdekt dat er altijd vreugde mogelijk is zolang we maar dankbaar zijn. Ze geeft zichzelf de uitdagende opdracht om in een leeg schrift 1000 dingen op te schrijven waar ze dankbaar voor is. Terwijl ze dat lijstje dag na dag aanvult, verandert haar leven en ontdekt ze de ware vreugde. Dit boek is zó inspirerend, ik put er nog steeds uit. Soms kan ik ’s avonds niet inslapen als ik over van alles lig te piekeren. Ik heb gemerkt dat het mij helpt om dan te gaan dankzeggen voor allerlei kleine en grote dingen van die dag: Dank U Heer voor mijn heerlijke bed, dank U voor de zon vandaag, dank U dat ik in een huis woon, dank U voor mijn lieve man, dank u voor dat fijne gesprek vandaag, dank U voor die heerlijke bloemengeur, dank U….. Soms probeer ik zelfs in moeilijke situaties te danken. Dat helpt me dan om niet in mijzelf te keren maar mezelf op God en zijn liefde te richten. Door na te denken over deze blog, ben ik er weer bewuster mee bezig. Ik merk dat je alles wat je op een dag meemaakt vanuit dankbaarheid of vanuit ontevredenheid kunt benaderen. Ik sta in de file en toch wil ik God danken … dat ik nu wat meer tijd heb voor de Rozenkrans.  Het is erg warm en benauwd en toch wil ik God danken dat het (eindelijk) weer zomer is. Wanneer ik me moe voel en down, dan merk dat ik opgetild wordt als ik ga danken.
Als ik terugkijk naar de bijna 4 jaar lange wachttijd (verloving) voordat wij konden trouwen, dan ben ik daar nog steeds heel dankbaar voor. Dat wachten was niet altijd makkelijk maar heeft onze vriendschap en verbondenheid versterkt en ons verlangen verdiept. Daar zijn we na 33 jaar samen nog steeds intens dankbaar voor! Zo ontdek ik steeds meer hoeveel vreugde het geeft om bewust in dankbaarheid te leven. Het staat zo mooi in het boek: “De enige manier om een vrouw van gebed te zijn is een vrouw van dankzegging te zijn…dankbaarheid schept overvloed.”

“Zegt altijd voor alles DANK aan God de Vader in de naam van onze Heer Jezus Christus”(Ef. 5, 20)

Het boek “Duizendmaal dank. Zoek het ware leven waar het te vinden is: vlak voor je neus” van Ann Voskamp. Hier te koop.

Deze blog is geschreven door Carolijn van Voorst, moeder van een gezin van 5 kinderen, 2 kleinkinderen. Ze is psychologe en werkt voor Samuel Advies.  

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs, evenementen en ander nieuws aangaande het project? Vul dan je e-mail in, en je ontvangt een wekelijkse update met alle nieuwtjes! 

Je gegevens zijn veilig en worden niet aan derden bekend gemaakt.

Geabonneerd - kijk uit naar de bevestigingsmail!